Фермери скачат на кмета заради пасища, Папазов клекна

Пенко Налбантов и Ангел Ангелов

Вълна от недоволство сред фермерите в общината предизвика десета точка от дневния ред на предстоящата редовна сесия на Общински съвет. В нея вносителят - кметът на общината Ангел Папазов, предлага да се промени статута на три поземлени имота от землището на кв. Дебър. Животновъдите се притесняват, че по този начин е възможно да се създаде прецедент и след това и други парцели, използвани за пасища да бъдат разпродадени на безценица. Другият вариант, според тях, е тази земя да се използва за каменна кариера.

Ето защо те са написали протестно писмо до кмета на Община Първомай. В него се казва: „…В случай, че не се спрат тези продажби, ще запознаем областния управител и Министерство на земеделието и горите, а също така и ще потърсим правата си по съдебен ред. Докога ние, животновъдите, ще бъдем ощетявани за сметка на хора, които закупуват подобни земи, не за да ги работят, а с цели далече от предназначението им…“ В писмото се декларира готовност да се излезе на протест, за да защитят правата на фермерите. Сред организаторите са Ангел Ангелов от ПП“Обединени земеделци“ и Пенко Налбантов – председател на Асоциацията на млекопроизводителите „Тракия милк“.

След получаването на писмото, кметът на общината се срещна с двамата представители на фермерите и разговаря с тях. Впоследствие те бяха изслушани и в комисията „Общинска собственост и инвестиции“. И двамата – Ангелов и Налбантов споделиха, че не са срещнали разбиране от членовете на комисията. Те имат готовност по време на сесията да говорят пред общинските съветници и да направят всичко възможно да ги разубедят да приемат това решение. Като краен вариант са готови да организират протести и да не допуснат продажбата на тези парцели.

Помолен да коментира създалата се ситуация, кметът Ангел Папазов каза, че е чул аргументите на животновъдите. Готов е да се съобрази с техните искания. Разбира притесненията им, че пасищата са важни и недостатъчни. Съгласен е да обмисли други места за инвестиционни намерения и за това оттегля предложението си и то ще отпадне от дневния ред на общинската сесия.

Изводът за фермерите, а и за всички граждани е, че има начини за следене на работата на Общински съвет, за контрол и за въздействие.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини