Магда Димитрова и Гурген Погосян с купата на кмета, кметът – със сребърно перо

Магда Димитрова от Дупница и Гурген Погосян от Армения са новите носители на Купата на кмета на Община Първомай. Отличието си те заслужиха в оспорвани срещи на турнира по бадминтон. Момчета и момичета от седем отбора премериха сили и всички си тръгнаха с награди, осигурени от спонсорите – Васил Шапатов, Атанаска Велчева, Община Първомай. Радо Боюков пък беше помогнал за освежаването на терена.

Освен медалите на най-добрите и купите на победителите, на закриването на турнира бяха връчени още две награди. Проф. Пюзан Касабян отличи с плакет Тоска Паунова за усилията, които полага за развитието на бадминтона в Първомай. А Сребърно перо, изработено в Холандия, получи кметът на общината - за принос към организацията на турнира

Отборът на Дупница е един от постоянните участници. Тази година те обещаха да се върнат и поканиха първомайския клуб „Атлет“ да им гостува. Никое от децата не можа да каже дали са имали представители на първия турнир преди 12 години, тъй като тогава те са били невръстни и нямат спомен. Състезателите от Дупница се явиха на турнира без треньор,тъй като е бил възпрепятстван да дойде. Придружаваше ги майката на едно от момичетата.

За пръв път на турнира бяха децата от Спортен клуб – Габрово „Бадминтон“. Възторжената им треньорка Силвия Пейкова сподели: „Всичко беше много хубаво! Организацията - на ниво. Пак ще дойдем“. Тя сподели и огорчението си, че не се прави достатъчно за бадминтона в България. Не разбира родителите, които са съгласни децата им изтощително да се занимават с учене на езици или музикален инструмент, а не им разрешават да спортуват.

Безспорно гостите от Армения вдигнаха нивото на турнира. Треньорът им Хаик Мисакян се съгласи да отговори на няколко въпроса.

- Господин Мисакян, откъде знаете за нашия турнир?

- От 1996 година започнах да се състезавам за Хасково. От тогава знам всичко, което става тук. Сега работя в Армения, но идваме в България на лагери и така всяка година…

- Не идвате за пръв път тук, това означава, че ви харесва в Първомай.

- О, да. Вече имам много приятели в Първомай. Тук сте много гостоприемни. Съжалявам, че загубихме Иван Панев, но съм благодарен на съпругата му Тоска Паунова за всичко, което прави за нас.

- А кой ви покани в България?

- Г-н Касабян. Както знаете, той е с арменски произход. И е много добър човек и приятел. Благодарение на него се организират срещи и турнири на разменни начала. При нас идват деца от Варна, Хасково, София. Има турнири за деца от арменски произход.

- Имате ли си любими български бадминтонисти?

- Борис Кисьов. Много впечатляващ състезател. Разбира се харесвам и Петя Неделчева. И Дида Попстойкова е много добра.

Теди Кирякова

Класиране:

Момичета:

1.Магда Димитрова – Дупница

2.Лилит Минасян – Армения

3.Михаела Нейкова – Пазарджик

4.Борислава Динева – Дупница

Момчета:

1.Гурген Погосян - Армения

2.Мартин Колев – Хасково

3.Даниел Николов –Хасково

4.Гор Агопян –Армения

Победителите Магда Димитрова и Гурген Погосян
Отборът на Дупница
Отборът на Габрово

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини