26 °C

Класна стая под небето ще си направят в СОУ

На това място след няколко месеца ще се провеждат учебни занимания

СОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ град Първомай спечели финансиране от националната кампания на МОСВ - „За чиста околна среда“.  По проекта могат да кандидатстват общини, училища и детски градини. Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда в образователния и възпитателен процес на  младите хора. 1098 са постъпилите проекти на училища и обединени детски комплекси, от които 122 са одобрени за финансиране в размер до 5000лв. Сред тях е и първомайската гимназия, която се класира с разработката си „Зелено училище под открито небе“ към проекта на ПУДООС „Обичам природата – и аз участвам“.

 

Спечелените парични средства, училището ще използва за изграждане на „класна стая под открито небе“, като преобрази 1000 кв. м.  от училищния двор. Новата класна стая ще изглежда по следния начин – в центъра ще има подиум, стол за учителя и маса под формата на детелина. От двете страни на подиума ще има две дървени дъски. На гърба на първата ще се изработи картата на България от природни материали. Втората дъска ще е „книга“ от дървени плоскости, която е поставена на дървен панел. Ще се използва за поставяне на табла, работни листове и др. За учениците ще има 7 дървени пейки, които носят имената на седемте дни от седмицата. В класната стая ще се създават кътове, свързани тематично с определени учебни предмети, които могат да се изучават на открито- Слънчев часовник, метеорологична станция за часовете по география, алпинеум от билки и други растения за часовете по биология, къщичка за птици, ветропоказател за часовете по човекът и природата. Всичко това изградено от природни материали. Ще бъде създадена и „сензорно лечебна“ пътечка, за чувствено възприятие и редуване на 8 различни естествени материала – трева, пясък, борови шишарки, камъни, клонки, трупи, мъх и дървени стърготини. По  пътеката ученици и учители ще могат да ходят боси, за да се насладят на терапевтичния ефект на тези разходки.

В част от проекта е заложено и изграждането на цветни градинки, поставянето на дървени кутии за разделно събиране на отпадъците и дървен паркинг за велосипеди. Ще се монтират фитнес уреди на открито за спортуване навън.

 

 В изградения екокът ще се провеждат часове по човекът и природата, допълнителни часове по физическо възпитание и спорт, занимания по интереси в полуинтернатни групи 1-5 клас , биология, изобразително изкуство, домашен бит и техника, домашна техника и икономика. След завършването на проекта, за изградената класна стая и допълнителните съоръжения, ще се грижат работни групи, съставени от ученици.

 

Работата по  „Зелено училище под открито небе“ започва този месец и ще бъде осъществена в партньорство с Община Първомай, училищно настоятелство „Аура“ при СОУ „ Проф. д-р Асен Златаров “ , ученически съвет на училището. Очакванията са до септември тази година проектът  да бъде финализиран.

 

Ина Къндева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини