10 °C

Класна стая под небето ще си направят в СОУ

На това място след няколко месеца ще се провеждат учебни занимания

СОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ град Първомай спечели финансиране от националната кампания на МОСВ - „За чиста околна среда“.  По проекта могат да кандидатстват общини, училища и детски градини. Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда в образователния и възпитателен процес на  младите хора. 1098 са постъпилите проекти на училища и обединени детски комплекси, от които 122 са одобрени за финансиране в размер до 5000лв. Сред тях е и първомайската гимназия, която се класира с разработката си „Зелено училище под открито небе“ към проекта на ПУДООС „Обичам природата – и аз участвам“.

 

Спечелените парични средства, училището ще използва за изграждане на „класна стая под открито небе“, като преобрази 1000 кв. м.  от училищния двор. Новата класна стая ще изглежда по следния начин – в центъра ще има подиум, стол за учителя и маса под формата на детелина. От двете страни на подиума ще има две дървени дъски. На гърба на първата ще се изработи картата на България от природни материали. Втората дъска ще е „книга“ от дървени плоскости, която е поставена на дървен панел. Ще се използва за поставяне на табла, работни листове и др. За учениците ще има 7 дървени пейки, които носят имената на седемте дни от седмицата. В класната стая ще се създават кътове, свързани тематично с определени учебни предмети, които могат да се изучават на открито- Слънчев часовник, метеорологична станция за часовете по география, алпинеум от билки и други растения за часовете по биология, къщичка за птици, ветропоказател за часовете по човекът и природата. Всичко това изградено от природни материали. Ще бъде създадена и „сензорно лечебна“ пътечка, за чувствено възприятие и редуване на 8 различни естествени материала – трева, пясък, борови шишарки, камъни, клонки, трупи, мъх и дървени стърготини. По  пътеката ученици и учители ще могат да ходят боси, за да се насладят на терапевтичния ефект на тези разходки.

В част от проекта е заложено и изграждането на цветни градинки, поставянето на дървени кутии за разделно събиране на отпадъците и дървен паркинг за велосипеди. Ще се монтират фитнес уреди на открито за спортуване навън.

 

 В изградения екокът ще се провеждат часове по човекът и природата, допълнителни часове по физическо възпитание и спорт, занимания по интереси в полуинтернатни групи 1-5 клас , биология, изобразително изкуство, домашен бит и техника, домашна техника и икономика. След завършването на проекта, за изградената класна стая и допълнителните съоръжения, ще се грижат работни групи, съставени от ученици.

 

Работата по  „Зелено училище под открито небе“ започва този месец и ще бъде осъществена в партньорство с Община Първомай, училищно настоятелство „Аура“ при СОУ „ Проф. д-р Асен Златаров “ , ученически съвет на училището. Очакванията са до септември тази година проектът  да бъде финализиран.

 

Ина Къндева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
23 окт 2020
Последни новини