32 °C

Класна стая под небето ще си направят в СОУ

На това място след няколко месеца ще се провеждат учебни занимания

СОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ град Първомай спечели финансиране от националната кампания на МОСВ - „За чиста околна среда“.  По проекта могат да кандидатстват общини, училища и детски градини. Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда в образователния и възпитателен процес на  младите хора. 1098 са постъпилите проекти на училища и обединени детски комплекси, от които 122 са одобрени за финансиране в размер до 5000лв. Сред тях е и първомайската гимназия, която се класира с разработката си „Зелено училище под открито небе“ към проекта на ПУДООС „Обичам природата – и аз участвам“.

 

Спечелените парични средства, училището ще използва за изграждане на „класна стая под открито небе“, като преобрази 1000 кв. м.  от училищния двор. Новата класна стая ще изглежда по следния начин – в центъра ще има подиум, стол за учителя и маса под формата на детелина. От двете страни на подиума ще има две дървени дъски. На гърба на първата ще се изработи картата на България от природни материали. Втората дъска ще е „книга“ от дървени плоскости, която е поставена на дървен панел. Ще се използва за поставяне на табла, работни листове и др. За учениците ще има 7 дървени пейки, които носят имената на седемте дни от седмицата. В класната стая ще се създават кътове, свързани тематично с определени учебни предмети, които могат да се изучават на открито- Слънчев часовник, метеорологична станция за часовете по география, алпинеум от билки и други растения за часовете по биология, къщичка за птици, ветропоказател за часовете по човекът и природата. Всичко това изградено от природни материали. Ще бъде създадена и „сензорно лечебна“ пътечка, за чувствено възприятие и редуване на 8 различни естествени материала – трева, пясък, борови шишарки, камъни, клонки, трупи, мъх и дървени стърготини. По  пътеката ученици и учители ще могат да ходят боси, за да се насладят на терапевтичния ефект на тези разходки.

В част от проекта е заложено и изграждането на цветни градинки, поставянето на дървени кутии за разделно събиране на отпадъците и дървен паркинг за велосипеди. Ще се монтират фитнес уреди на открито за спортуване навън.

 

 В изградения екокът ще се провеждат часове по човекът и природата, допълнителни часове по физическо възпитание и спорт, занимания по интереси в полуинтернатни групи 1-5 клас , биология, изобразително изкуство, домашен бит и техника, домашна техника и икономика. След завършването на проекта, за изградената класна стая и допълнителните съоръжения, ще се грижат работни групи, съставени от ученици.

 

Работата по  „Зелено училище под открито небе“ започва този месец и ще бъде осъществена в партньорство с Община Първомай, училищно настоятелство „Аура“ при СОУ „ Проф. д-р Асен Златаров “ , ученически съвет на училището. Очакванията са до септември тази година проектът  да бъде финализиран.

 

Ина Къндева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
07 авг 2020
Последни новини