Емоционална подкрепа при терористична атака разиграваха в "Златаров"

Вчера в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“  бяха заснети симулационни  видеа за поведение по време на терористична атака. Това е част от реализацията на проекта  „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“. „Златаров“ е едно от 4-те училища,  избрани от цяла България, в които да бъде реализирана частта от проекта, при която се създават тези видеа. Идеята е в различните образователни етапи да бъдат проиграни ситуации, които симулират социално емоционална подкрепа и прилагането ѝ, а в последствие заснетия материал ще бъде обработен и използван във всички училища  за обучение на ученици и учители за реагиране в подобни ситуации.

По време на работата в първомайското училище са присъствали координаторът на проекта  Борис Шейнин и Румян Русев -  автор на моделите и тренингите.

Павлина Георгиева- координатор на местно - ниво разказа  „Учениците упражниха различни емоционални състояние, например страх, апатия, двигателна възбуда, ступор, несвързано говорене и др, и начини да помогнат ако техен съученик изпадне в такова емоционално състояние,към кого да се обърнат, какво точно да кажат на пострадалия, как да се отнесат с него, как да му говорят.“ Тя допълни още, че за реализирането на вчерашните симулации предварително класните ръководители са подготвили и  обяснили на учениците в какво ще участват.

Шейнин и Русев са гледали с интерес разиграването на моделите. След това са благодарили учителите за това, което са успели да постигнат с учениците. Румян Русев е поставил изключително висока оценка за работата им и е сподели, че най-вече е усетил добротата във всеки един от участниците.

От заснетия материал ще се изготви 15 минутен обучителен филм, който ще бъде предоставен, както на училищата на територията на България, така и извън страната. Заедно със заснетите материали от другите училища ще се използват за обучение на ученици и колеги за реагиране в подобни ситуации.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини