Бъдещите фермери от Първомай са най- добрите между връстниците си

Атанас Шишеков

Най-добрите земеделци – утрешни фермери живеят в Първомай и все още учат в Професионалната гимназия по селско стопанство „Васил Левски“ – съобщава сайтът Агро Бизнес.

Домакин на  Петото национално състезание „Млад фермер“, тази година беше Аграрният университет (АУ) в Пловдив, а организатори на събитието – АУ и Министерството на образованието и науката.

Десет отбора с 30 ученици от средния курс се включиха в него, като демонстрираха знания и умения в сферата на растениевъдството, животновъдството и селскостопанската механизация. Главното жури бе под председателството на доц. д-р Нуреттин Тахсин от Аграрния университет и с членове гл. ас. д-р Боян Сталев – председател на комисията по „Растениевъдство“ и Светослав Карамфилов – председател на комисията по „Животновъдство“ – и двамата от Аграрния университет, и Георги Гюлеметов – председател на комисията по МСС, началник РС на КТИ в Пловдив.

В отборното класиране за „Млад фермер 2014″ първо място зае ПГСС „Васил Левски“ –  Първомай, второ – ПГСС „Никола Пушкаров“- гр. Попово и трето ПГСС „Златна нива“ –  гр. Айтос

При индивидуалното класиране, в направление „Растениевъдство” и в състезанието по резитба на стъблен двураменен Гюйо победител бе Златомир Делчев Тудинов- ПГССИ „Хр. Ботев“ – гр. Свиленград, но във втора дисциплина: разпознаване на семена. Безапелационен победител стана Божидар Христов Цонков от ПГСС „Васил Левски“ – гр. Първомай

В направление „Животновъдство”, поднаправление “Хигиена на млекодобива“, начело в състезанието бе Мустафа Орхан Алибашев- ПГСС „Н.Й.Вапцаров“-гр. Левски

В направление „Механизация на селското стопанство” – Агрегатиране и подготовка на навесен плуг Атанас Николов Шишеков от ПГСС „Васил Левски“, гр. Първомай се справи толкова добре и за толкова кратко време, че съдиите поискаха да повтори всичко, за да се уверят, че няма нещо нередно. След него останаха представитлите на Айтос и гр. Левски. Наско се справи отлично и в майсторското управление на трактор.

Първенците в състезанието получават правото да запишат без приемен изпит биологична специалност по избор в Аграрния университет, съобщи доц. Нуреттин Таксин.

Краят на надпреварата ще бъде отбелязана с гала вечеря в класен пловдивски ресторант, на която ще се обявят победителите и ще им бъдат връчени наградите.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини