Дебърските ученици колоездиха по "Пътя на Дядо Коледа"

    С празнично коледно настроение от 12 до 22 декември 2023 година в ОУ „Георги Караславов“ гр. Първомай, кв. Дебър се проведе училищна надпревара по приложно колоездене „Пътят на Дядо Коледа“. В нея се включиха 24 момчета и момичета от две възрастови групи – II – IV и V – VII класове. Освен приятните емоции и така чаканите награди, състезанието послужи и за подбор на най-подготвените участници за предстоящите още през февруари на 2024 година конкурси. Такива са „Национално състезание по безопасност на движението по пътищата(БДП)“ – 4 етапа; Национална ученическа викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“ – 4 етапа. В по-далечна перспектива предстоят кръговете от националния шампионат по БДП на НДПК към СБА. Поради разнородния характер на предстоящите съревнования, възпитаниците на училището се конкурираха в две самостоятелни насоки – теоретична подготовка по правилата за движение и практически умения за владеене на велосипед при преминаване на пътека с различни препятствия. Учениците включили се и в двете състезания участваха и в комплексно класиране по тези две дисциплини. Състезанието се ръководеше от главния съдия г-н Минко Павлов, който изпълнява и треньорски функции по приложно колоездене в училището.

    В горната възрастова група златният медал по теория бе спечелен от Теодор Младенов с подгласници Лияна Караманова(сребро) и Валентина Кирякова(бронз). Забележително е, че победителят не допусна нито една грешка. Той не допусна неточност и в практическото състезание и отново се сдоби със златото. Този път след него се класира Йордан Янчев със сребърен медал, а  Лияна Караманова се окичи с бронзовия. Тези двама участници се наредиха като действащи лица и в комплексното класиране, но този път с разменени роли – бронз за Йордан и сребро за Лияна. И отново на върха се изкачи Теодор Младенов, който категорично защити третото си златно отличие с абсолютен резултат от 100 точки, който е максимален за този тип състезания.

    Надпреварата в малката възрастова група, включваща бъдещите състезатели, имаше още по-оспорван характер. Все пак най-титулуван от тях се оказа второкласникът Христо Йорданов, който спечели две първи места – на проверката на теоретичната подготовка и в комплексното класиране. Негова е и третата позиция в практическата дейност. Грамоти за второ и трето място бяха присъдени на четвъртокласниците Данаил Янков и Кирил Кирилов. Кирил грабна и първото място по управление на велосипед през препятствия, а второто остана за Христо Симеонов от същия клас. В комплексното класиране след водача Христо Йорданов се наредиха Кирил Кирилов и Даниел Янков. Ръководството на училището в лицето на директорката Тонка Будакова беше осигурило награди за всички участници класирали се до шесто място в отделните направления. Уважение към включилите се за първи път в такъв род състезания прояви и треньорът г-н Минко Павлов награждавайки ги със специални поощрителни грамоти.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини