Юбилейна книга събра историята на читалището

По случай 120-тата годишнина на Образцово народно читалище „Св.св. Кирил и Методий- град Първомай 1894г“ Читалищното настоятелство издаде юбилейна книга със заглавие „ Поклон на тебе, дом Будилник”. Нейните шестнайсет раздела представляват летопис и алманах на целия културен живот, случвал се в града и общината през тези дълги години, защото „Нищо не се е случило наистина, докато не бъде описано“ (Вирджиния Улф). На повече от 400 страници са събрани спомени, илюстрирани с 500 черно-бели снимки и още 110 цветни фотографии в луксозна галерия. Обемът на книгата и обхватността й я правят първата от този тип не само в общината, но и в страната, едновременно полезно четиво и справочник за всеки човек, свързан с читалищната идея и дело. 

Автор на книгата е председателят Иван Караславов, но в подготовката й с готовност са се включили самодейци от всички генерации, любезно предоставили спомени, личен фотографски и друг архив. За да бъде книгата издадена, ползвани са коректно всички възможни архивни източници, всеки детайл във фактите е старателно проверен, което според автора ѝ  я прави ценен извор на достоверна информация. 
Книгата е с твърди корици, в луксозен формат и струва 15 лв., но поради факта, че за отпечатването й се включиха спонсори, читалището ще я продава по 10 лв. 
Събраните средства ще отидат за подпомагане юбилея на читалището.
Книгата се продава в библиотеката на читалището.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини