18 °C

КЗК санкционира "Булконс"

Поредната битка от войната между "Консервинвест" и "Булконс" е спечелена от православенската фабрика. С решение 520 от 15.04.2014 година на Комисията за защита на конкуренцията на конкурента е наложена санкция в размер на 178490 лв и разноски по загубеното дело в размер на 1553 лв. Решението не е окончателно.

Предисторията на спора между двете страни е дълга, почти колкото е дълго съществуването на „Консервинвест“. Този път предмет на съдебното дело са били писмата, разпратени от първомайската фирма до големи хранителни вериги, в които географското указание „първомайска лютеница“ според тях е неправомерно използвано от конкурентите им.

На 12 март 2013 година заявка за това название е подадена от „Консервинвест“, два дни по- късно го прави и другата фирма. Въпреки възраженията на няколко местни преработвателни предприятия, „Булконс“ става притежател на правото да има марка с регистриран географски произход. На 11.09.2013 г. на „Булконс - Първомай“ АД е изпратено копие на искането за заличаване на регистрираното географско означение, т.е. те са знаели, че регистрираното географско означение не е безспорно. Въпреки това, инициират кампания, включваща разпращане на писма до съконтрагенти и дистрибутори, работещи и доставящи стоки, произведени от „Консервинвест“ ООД. В писмата е посочено следното: „В нарушение на правата на притежателя на географското означение и без да са вписани като ползватели, производителите „Консервинвест“ ООД и „Витал“ ООД използват регистрираното географско означение „Лютеница Първомай“ и негови имитации за лютеница…Продуктите на „Консервинвест“ ООД и „Витал“ ООД с тези неправомерни означения се предлагат за продажба и във Вашите магазини.“

В резултат на тези писма, част от съконтрагентите и доставчиците на „Консервинвест“ ООД са изпратили до дружеството писма, с които заявяват желание за преустановяване на доставките на негови стоки.

В същото време е установено, че Булконс продължават да използват неправомерно етикети и рекламни послания, за които КЗК е наложила забрана.

Един от собствениците на „Консервинвест“ – Румен Казаков за подчерта относно наложената на Булконс Първомай АД санкция, че Консервинвест ООД  нямат никаква вина. „При положение, че те са наясно, че имаме марка от 1999 г.- каза той- започнаха да пишат писма към нашите клиенти, с което ги уверяват, че ние нямаме право да изписваме „Първомайска лютеница”. Ние имаме право да си изписваме „Първомайска лютеница”, защото сме притежатели както на Българска марка, така и на Международна  марка с този надпис. Не ни е приятно, че се налага да даваме хиляди левове за адвокатски хонорари и съдебни такси, но в крайна сметка, трябва да защитим хляба на нашите семейства. Уверяваме Ви, че от няколко години се опитваме да се свържем със собствениците на тази фирма за да ги помолим да се спре с тази война, но не можем да ги открием и се свързваме само с изпълнителния ѝ директор Георги Банялиев.“

Първомайската лютеница е един от идентификаторите на района и повод за гордост на местните. Непрекъснатите съдебни дела не са от полза за никого, особено за работещите във фирмите. Скорошното прекратяване на ежбите и споровете би позволило работа в по- спокойна обстановка и далеч по- смислени инвестиции.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
26 сеп 2020
Последни новини