-5 °C

КЗК санкционира "Булконс"

Поредната битка от войната между "Консервинвест" и "Булконс" е спечелена от православенската фабрика. С решение 520 от 15.04.2014 година на Комисията за защита на конкуренцията на конкурента е наложена санкция в размер на 178490 лв и разноски по загубеното дело в размер на 1553 лв. Решението не е окончателно.

Предисторията на спора между двете страни е дълга, почти колкото е дълго съществуването на „Консервинвест“. Този път предмет на съдебното дело са били писмата, разпратени от първомайската фирма до големи хранителни вериги, в които географското указание „първомайска лютеница“ според тях е неправомерно използвано от конкурентите им.

На 12 март 2013 година заявка за това название е подадена от „Консервинвест“, два дни по- късно го прави и другата фирма. Въпреки възраженията на няколко местни преработвателни предприятия, „Булконс“ става притежател на правото да има марка с регистриран географски произход. На 11.09.2013 г. на „Булконс - Първомай“ АД е изпратено копие на искането за заличаване на регистрираното географско означение, т.е. те са знаели, че регистрираното географско означение не е безспорно. Въпреки това, инициират кампания, включваща разпращане на писма до съконтрагенти и дистрибутори, работещи и доставящи стоки, произведени от „Консервинвест“ ООД. В писмата е посочено следното: „В нарушение на правата на притежателя на географското означение и без да са вписани като ползватели, производителите „Консервинвест“ ООД и „Витал“ ООД използват регистрираното географско означение „Лютеница Първомай“ и негови имитации за лютеница…Продуктите на „Консервинвест“ ООД и „Витал“ ООД с тези неправомерни означения се предлагат за продажба и във Вашите магазини.“

В резултат на тези писма, част от съконтрагентите и доставчиците на „Консервинвест“ ООД са изпратили до дружеството писма, с които заявяват желание за преустановяване на доставките на негови стоки.

В същото време е установено, че Булконс продължават да използват неправомерно етикети и рекламни послания, за които КЗК е наложила забрана.

Един от собствениците на „Консервинвест“ – Румен Казаков за подчерта относно наложената на Булконс Първомай АД санкция, че Консервинвест ООД  нямат никаква вина. „При положение, че те са наясно, че имаме марка от 1999 г.- каза той- започнаха да пишат писма към нашите клиенти, с което ги уверяват, че ние нямаме право да изписваме „Първомайска лютеница”. Ние имаме право да си изписваме „Първомайска лютеница”, защото сме притежатели както на Българска марка, така и на Международна  марка с този надпис. Не ни е приятно, че се налага да даваме хиляди левове за адвокатски хонорари и съдебни такси, но в крайна сметка, трябва да защитим хляба на нашите семейства. Уверяваме Ви, че от няколко години се опитваме да се свържем със собствениците на тази фирма за да ги помолим да се спре с тази война, но не можем да ги открием и се свързваме само с изпълнителния ѝ директор Георги Банялиев.“

Първомайската лютеница е един от идентификаторите на района и повод за гордост на местните. Непрекъснатите съдебни дела не са от полза за никого, особено за работещите във фирмите. Скорошното прекратяване на ежбите и споровете би позволило работа в по- спокойна обстановка и далеч по- смислени инвестиции.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини