История за един мъж, две влюбени жени и четири трупа разказва Бальо Балев

195 страници са побрали документалния разказ „Любовникът на Фердинанд и Мария Луиза“  на Бальо Балев за трагичната развръзка на любовната афера между унгарската певица Анна Симон и ротмистър Дечко Бойчев.

„Любовникът на Фердинанд и Мария Луиза“  идва в отговор на опита на Виолета Молнова да оневини далечния си роднина Дечко Бойчев. Тя задълбочено отразява историята в книгата си „Делото „Ана Симон“, но Бальо Балев отговаря с редица документи в подкрепа на своята теза. Той не само я доказва, но я пречупва и през доста интересните отношения в царския двор.

За убийството на Ана Симон е обвинен, осъден и обесен Дечко Бойчев. В историята са намесени цар Фердинанд, сестра  му Мария Луиза, ред други обществено известни в оня период личности. Действието в книгата се развива през 1897 година. Балев е използвал Държавния архив, Спомените на Константин Стоилов, публикации в периодичния печат и писмата, разменяни между някои от участващите в аферата лица.

Тялото на Ана Симон е открито във водите на Марица, близо до днешния квартал Любеново, а гробът ѝ е запазен в гробищата на село Добри дол. След десетки години историята е забравена.

„Любовникът на Фердинанд и Мария Луиза“ е втората книга на Балев, след историята на родното му село „Скаскопара до Градина“.

Книгата „все още мирише на мастило“, но вече е получила одобрението на няколко журналисти. Тя би представлявала интерес за всеки, който иска да научи повече за обкръжението на цар Фердинанд. Нейното официално представяне в Първомай ще бъде най-вероятно през октомври по време на Литературните празници.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини