Тленните останки на Фердинанд пристигат в България

Тленните останки на цар Фердинад ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирани от БТА.

Министерството на отбраната (МО) организира и осъществява транспортирането, а Министерството на външните работи (МВнР) координира тези дейности. Необходимите финансови средства се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година. 

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов. Преди да предприеме действия, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки, припомнят от пресслужбата на кабинета. 

Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи оттогава непогребан в криптата на църквата "Св. Августин", но в понеделник германският град Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ан
  антимишок
  0 -1
  10:29, 29 май 2024
  Браво,докарахте в България отрепката Фердинанд!Нека да бъдат проклети до 9-то коляно и до свършека на света инициаторите и изпълнителите на тая гнусотия.!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини