Николай Митков: Транспортът и болницата са моето удовлетворение за изминалата година

Николай Митков е роден през 1973 година в Първомай. Магистър по Стопанско управление и администрация, степен, получена в УНСС. Семеен, с две дъщери.

Една година след като зае длъжността заместник-кмет Николай Митков е готов и за сериозна равносметка.

Т.К.: Как Ви се видя тази година, г-н Митков?

Н.М.: Динамична – казано с една дума. Време, за което трябваше да вляза в технологията на функционирането на местната власт. За мен това беше натрупване на много опит. На това място човек се научава и да говори и да мълчи когато трябва да отстоява своите идеи и да защитава интересите на общината.

П.Н.: Кои бяха приоритетите Ви?

Н.М.: Транспортът – на първо място. Рано е да се даде оценка, но първите сигнали са позитивни. Когато застъпих, първата голяма задача, която кметът ми даде беше сам да се справя с провеждането на конкурс и аз трябваше да понеса своята отговорност за избора на превозвач.

Т.К.: Но на конкурса се яви само една фирма…

Н.М.: Да, но се мина през всички процедури. Очаквах повече кандидати, но очевидно пътната карта на общината не представлява интерес за бранша. Беше направена оценка, а сега хората споделят, че са по –доволни. Собственикът Димитър Стойчев прави интересно предложение за ремонт на сградата на бившата автогара, като е готов да поеме 2/3 от него. Иска да подмени стъклата, да ремонтира козирката и най- важното е да направи тоалетните функциониращи. Разбира се – всичко това трябва да се обсъди, да се гласува и от общински съвет.

Т.К. Здравеопазването също е Ваш ресор. Тази година имаше много страсти около избора на нов управител на болницата?

Н.М.: Като оставим емоциите настрана, сега болницата е стабилна и финансово, и кадрово. Има спокойствие, липсва напрежението и персоналът е мотивиран да обслужва гражданите. Окомплектовани са екипите във всички отделения. Кандидатстваме за средства от Националния доверителен еко фонд и се надяваме да можем да направим ремонт на покрива, да подменим дограмата, да се направи изолация.

Т.К.: От ремонт се нуждаят и много други сгради – общинска собственост.

Н.М.: Така е. Непрекъснато се извършват планирани и належащи ремонти на детски градини и училища. Съвсем наскоро приключихме с обновяването на детската градина в село Искра и в кв. Дебър. Получаваме докладни за необходими поправки непрекъснато – тоалетните в ОДЗ „Марица“, сградата на филиала в Крушево. Кандидатстваме за средства НДЕФ и за училищата в Дълбок извор и Искра. Сградите на кметствата са в окаяно състояние. За съжаление общината не разполага с толкова средства и се налага да разчитаме на отпуснати по различни програми пари.

Т.К.: Кое считате за своя най- голяма заслуга?

Н.М.: Това, което се случва с обществения превоз и в болницата. И за двете имаме положителни оценки от гражданите.

Т.К.: Какви са най- близките задачи?

Н.М.: Надявам се ОбС да одобри пари за изграждане на поне 10 спирки за градския и общински транспорт. Да станат така както трябва да изглежда една съвременна спирка. Уличната мрежа в града е в окаяно състояние и много ми се иска да намерим подходящ проект за финансирането на асфалтирането на улиците. Разбира се, това са неща, които се виждат. Има много други, които трябва да се свършат преди да се стигне до тях.

Т.К.: Преди да станете заместник-кмет бяхте общински съветник. Кое е по- лесно?

Н.М.: И двете са много отговорни. Не може да се каже, че едното е по- лесно или по- трудно. В общински съвет всяко гласуване е отговорност. Взимайки дадено решение трябва да знаеш в чия полза е то, дали е в интерес на хората. В администрацията пък се сблъсквам с много частни случаи, идват хора, които искат веднага и точно техния проблем да бъде решен.  Приемният ден на кмета е във вторник. Вторниците са изключително тежки дни. Сблъсквам се с лични проблеми, за които дни наред не мога да спра да мисля. А това е психическо натоварване, но пък ми дава амбиция да продължа да търся решение на всички казуси, които трябва да реша.

Теодора Кирякова

***Платена публикация.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини