Николай Митков: "Бюджет 2022 е амбициозен"

Днес се проведе обществено обсъждане на Бюджет 2022. Кметът Николай Митков бе готов да отговаря на въпросите на гражданите по неговите части – приходи, разходи, инвестиционна програма. Очакваше се мнението на институциите и организациите, разчитащи на бюджета, но в залата бяха най-вече служители на ОбА и трима съветници. Бюджет 2022 беше представен от кмета на общината и  бюджетаря Биляна Бонева. В края на срещата те получиха висока оценка за свършената работа от общинския съветник Илия Ганчев, който изрази мнение, че  „…е в рамките на възможностите на общината, балансиран е и осигурява спокойно съществуване на общината“.

Бюджет 2022 е съставен в условията на три кризи – пандемия, вътрешнополитическа нестабилност и война.

 В разговор за Parvomai.NET Николай Митков сподели очакванията и притесненията си за финансовата 2022-а година.

Теодора Кирякова: С какъв бюджет ще разполага община Първомай през 2022 година?

Николай Митков: Тази година сме заложили бюджетна рамка в размер на  30 810 199 лв. Аз бих нарекъл Бюджет 2022 амбициозен. От държавата ще получим с около 30% повече в сравнение с миналата година, а това е  около 1 160 000 лв. Oбщината ще търси 500 000 собствени средства от продажби, отдаване под наем и др. приходи. Тези средства ще използваме за ремонт на инфраструктурата, общинските сгради и др. Сред тях са три улици в Първомай – „Възраждане“, „Кочо Честименски“ и „Славейков“, тротоара по  „Княз Борис I“. Предвидени са ремонти на улици в Искра, Градина, Брягово, Караджалово, площада в Бяла река; надяваме се този път средствата да са достатъчни за ремонт на трибуните на градския стадион. Трябва да подменим дюшечетата в някои детски градини – някои от тях са на повече от 40 години и др. Заложили сме и ремонт, с който да свалим данъчна служба на първия етаж, за да е по-удобно за гражданите.

Т.К.: Уточнено ли е всичко или ще се налагат актуализации?

Н.М.: Засега всичко е уточнено, но актуализациите се налагат не заради лошо структуриран бюджет, а понякога има нужда от поправки заради създадени обстоятелства – възникване на спешна ситуация или когато има промяна на цените и се окаже, че заложените средства не са достатъчни за една дейност, тогава ги пренасочваме към друга.

Т.К.: Къде са най-големите неизвестни - при режийните, капиталовложенията, инвестициите...?

Н.М.:  Капиталовите разходи са ясни – те са в инвестиционната програма. Не можем да определим режийните за ток и осветление. Едно много важно перо, което също трудно се прогнозира е проектирането. Новото управление, а предполагам, че и в бъдеще ще е така, не иска да се допуска отново да бъдат раздавани пари за проекти, които не са одобрени и не са получили разрешение за строителство. Затова сме предвидили доста средства за проектиране.

Т.К.: В кое направление са най-големите инвестиции?

Н.М.: Най-големите инвестиции са в инфраструктурата – за връзка на града с малките населени места. Населението е почти на половина в общинския център и в селата и трябва да ги направим достъпни. В това направление наследихме   проблеми – общината е доста изостанала. Другата задача, която си поставяме е до края на мандата да бъдат подменени всички съдове за отпадъци.

Т.К.: След като пречиствателната станция беше предадена на държавата, къде в момента е фокусът на администрацията?

Н.М.: Сега фокусът пада върху нерегламентираните сметища. Безразборното изхвърляне на отпадъци и контрола върху това. Благодаря на гражданите, които са активни във фейсбук, но ги моля да подават официално сигналите си и до общината.

Да не забравяме, че всяко сметище е продукт на човешка безотговорност. Първо гражданите изхвърлят отпадъците си, а след това образуваното сметище е проблем на Общината.

Т.К.: Какви са очакванията за приходи от местните данъци и такси?

Н.М.: Очакванията са тази година от местни данъци и такси да постъпят 5 099 859 лв. Трябва да подчертая, че екипът се справя много добре и успява да съберe не само данъци и такси, но и голяма част от недоборите. Проблем за общината не е размерът на данъците, а ниските данъчни оценки на имотите. Това прави приходите ниски.

Т.К.: Увеличени ли са и с колко разходите за здравеопазване, социална дейност и образование?

Н.М.: Да. Тази година държавата отпуска повече средства за социални дейности и това ще ни даде възможност за увеличение на заплатите на работещите в социалните институции. 60% от бюджета ни е за образование.

Накрая искам да добавя, че с повече активност на обществото и съпричастност и разбиране от гражданите, ще успеем да изградим общината ни като един общ дом.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини