Кметът на община Първомай съсредоточава усилията си върху инфраструктурата

Интервюто с Николай Митков, кмет на община Първомай, беше  уговорено в края на третата година от мандата му. Ангажиментите му обаче позволиха това да се случи почти два месеца по-късно - в края на календарната 2022 година.

Теодора Кирякова: С изтичането на 2022 година, приключи и третата година от мандата Ви. Това беше и първата година, през, която почти нямаше ковид ограничения – по-лесна ли беше?

Николай Митков: Всички години са трудни. Да – може би когато няма ограничения, по-лесно се случваха срещите, но трябва работа.

Т.К.: Кои проекти осъществихте през последните 12 месеца?

Н.М.:  О, много са. Повечето от заложеното в инвестиционната програмата е реализирано – асфалтирани бяха 3 улици в Първомай, по две в Градина, Искра, все още се правят 4 улици в Дебър. Осигуряването на финансиране е  необходимо условие  за реализирането на проектите. Без да звучи нескромно, мисля, че се справяме с тази задача. Финансирането на санирането на болницата започна с мое съдействие. Обновяването на стадиона е факт, предстои да се направи и другия сектор, и пистата. В Бяла река имат реновиран площад.  В социалната сфера – вече имаме нов Дом за хора с дименция, изпълняваме няколко нови социални проекти.

Обновени бяха няколко детски градини – 8 март, Любеново, Виница и др.

Беше приет новият Общ устройствен план, който е с хоризонт от 20 години.

Започна подмяната на съдовете за битов отпадък. Закупени са автомобили и се подменя автопарка за сметосъбирането.  В много населени места поетапно се сменят осветителните тела и се заменят с нови лед лампи.От както съм кмет, за тези три години са подменени над  1300 лампи и се радвам, че до сега няма нито една дефектирала.

Коледният подарък за общината е, че до края на седмицата ще получим финансиране за цялостно ремонтиране на пътя Първомай – Бяла река.

Сигурен съм, че пропускам много неща, но винаги се старая на преден план да са нещата,които вълнуват колкото е възможно повече хора.Така правим и инвестиционната програма – първо отделяме внимание на това, което засяга най-голяма част от населението: Първо - всички искат да се движат по хубави пътища и улици, второ да има редовно сметосъбиране и третото е „лампите да светят“.

Т.К.: Какво не успяхте да свършите през това време?

Н.М.:  Ами има и доста неща, за които времето не стигна, а и парите не стигат. Има десетки сигнали за лоши улици, но няма как да се случи всичко наведнъж. Знам ги всички, но няма финанси. За втора година ще започнем с бюджет, който е стар. Не са вдигнати данъците, приходите са постоянни, а в същото време разходите се увеличават.

Проблемът, който се опитваме да решим и е много трудно,  е проблемът с уличните кучета. Въпреки гражданската инициатива за „Спасителен център“, въпреки, че се опитваме да им помогнем, по улиците винаги има много бездомни кучета. Получаваме сигнали за бусове, който редовно пускат кучета. Грешка е и, че съгражданите ни се опитват да ги хранят на улиците. А няма хуманен или законен начин, по който да се оттървем от тях.

Т.К.:  Върху кои аспекти от живота на общината се фокусирате?

Н.М.: Инфраструктурата.

Т.К.:  Получавате ли сигнали и реагирате ли на тях.

Н.М.: Да, през последните години се формира гражданско общество. Радвам се когато хората са добронамерени. За нас е по-добре да знаем къде какво се случва, защото това,че четем във фейсбук не е достатъчно. Особено ако решението на даден проблем изисква финанси, тогава е добре да имаме сигнал „черно на бяло“- официално. Надявам се да не се злоупотребява с тези сигнали и хората да имат търпение – не винаги всичко става бързо и не винаги зависи само от нас. Но е хубаво, че имаме обратна връзка с хората.

Т.К.: Казахте, че ще започнете 2023 година със стария бюджет, какво се случва с новия бюджет?

Н.М.:  Процедурата за съставяне на бюджет 2023 г. е започнала. Събираме докладни. Един бюджет може да се изхаби за един обект и той да го погълне целия , но може да се заложи и за много, но по-малки неща. По-лесно е да работим само по един проект, но ние се опитваме да балансираме между желанията и необходимостите на много хора.

Т.К.: Предстоят местни избори. Започнахте ли предизборната кампания?

нм Един месец кампания не би била достатъчна на никого. За да се явиш на местни избори, трябва хората да те познават и да знаят какво можеш. На изборите те дават оценка за теб. Как съм се справил ще се разбере от вота. Но както се казва: предизборната ми кампания е започнала от деня, в който встъпих в длъжност. Винаги съм участвал в обществения живот и като политическо лице, и като гражданин – мисля, че хората ме познават.

Т.К.: С какво искате да бъде запомнен този мандат?

Н.М.:  С началото на преобразяването на общината. Мисля, че поставих началото!

Т.К.:  Пречат ли ви политическите боричкания в държавата?
Н.М.: Пречат ми. Те пречат на цялата държава, не само на първомайския кмет. Ненормална политическа ситуация.  Това показва, че политиците ни не мислят за България, а изпълняват чужди желания. Ако един политик мисли за нас, независимо дали е от ляво или отдясно, запрята ръкави, преглъща малко от егото си и подава ръка и прави така, че може да се работи. Не виждам това на национално ниво, виждам само политически боричкания. Смятам, че на местно ниво сме показали, че може и по друг начин. Въпреки, че 33 години сме се противопоставяли, обществото ни наложи друг тип поведение. Седнахме и разговаряхме - леви, десни, центристи и нашият модел управлява успешно. Сега е  моментът да благодаря на хората, които подкрепят проекторешенията, които внасям аз и моят екип. Мисля, че имам тази подкрепа, защото работя  прозрачно, нищо не остава скрито.

Т.К.: Как минава един ден на кмета на общината?

Н.М.: Започва с кафе някъде в центъра на Първомай, срещам се с хора. Стартирам работния ден с кратка оперативка, започвам с бюджетните средства, които трябва да бъдат използвани през деня. Запознавам се с кореспонденцията и междувременно се информирам за всичко, което се случва в администрацията. Намирам време и за среща с институциите на национално ниво. Без съдействието им е трудно да се реализират местни проекти само с местен бюджет. Най-ощетено е семейството ми. Съпругата ми е поела всичко – деца, къща и съм ѝ много благодарен, че имам нейното разбиране. Но всеки човек, захванал се с обществена работа трябва да знае, че ще липсва на семейството си.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини