Николай Митков: Когато става дума за Първомай политика не трябва да се влага

Теодора Кирякова: Г-н Митков, след какъв разбор на първия започва вторият Ви мандат?

Николай Митков: Миналият мандат беше труден и сложен. Поради много причини. Имахме тежко наследство с продънен бюджет и много задължения. Първата пролет започна кризата с ковид, продължила  почти 2 години… отваряне, затваряне на държавата. Започна инфлацията. Поскъпна всичко. Вдигнаха се цените на горива, на поддръжка, ток. И това не в проценти, а в пъти. Политическите кризи следваха една след друга. Работили сме със седем различни правителства, някои от които служебни. Всичко това беше съпроводено с големи очаквания от хората. Смятам, че за изминалите 4 години показахме, че могат да се случват нещата, когато се работи усърдно. Нищо не става без да се полага труд.

Т.К.: Трудна ли беше изборната кампания?

Н.М.: Изборите, които минаха…, не съм очаквал, че ще ги нарека … не тежки, ами мръсни. Уморителни от интриги. Нямало е такива избори до сега. И не само на местно ниво. Мнението ми се споделя и от други колеги в областта. Съпроводени с голямо напрежение, с всичко отрицателно, което може да се случи по време на избори. Но в крайна сметка хората решават, преценяват и избират. Благодарен съм, че са оценили усилията ми през последните 4 години. Защото един месец кампания не е достатъчна, за да те харесат. Трябва през изтеклия мандат или в предишни изяви да си се доказал и да си показал, че носиш качества, които могат да бъдат оценени. Затова благодаря на всички които ми гласуваха толкова високо доверие. Това пък от друга страна, може да звучи като клише, но пък е много задължаващо. Чувствам се силно задължен към хората, защото те очакват да се продължи и да се надгражда свършеното до момента. Един учител, в пенсионна възраст, по време на една от срещите ми с хората ми пожела да не забързвам крачките, но и да не ги забавям – да поддържам темпото, с което съм започнал.

Т.К: Да очакваме ли по-лесен мандат?

Н.М.: От първите дни на новия мандат не се очертава нищо радостно да се случи. Разговарях с изпълнителния директор на Сдружението на общините Силвия Георгиева относно бюджета, обсъждахме частта му за общините. Тя предупреди: „Не се надявайте на нищо хубаво да се случи!“. Бюджета, който ни предлагат управляващите, е бюджет на абсолютен застой – няма увеличение на издръжката на общините - не само Първомайска, а и на другите. Няма увеличение на капиталовите разходи за ремонти и поддръжка. Има увеличение единствено в сферата на образованието и социалните дейности.

По време на мандата се срещам с хора, чувам проблемите им, но по време на кампанията хората представят проблемите си по приоритет, по-синтезирано, по-подредено. Така е по-лесно да имаме план и да помогнем. За съжаление някои от проблемите не могат да се решат на ниво община. Общината може да решава само това, за което разполага в рамките на бюджета. Залагаме на улици, тротоари, детски площадки, осветление, кошове за смет…

Т.К.: Нещо за младежите?

Н.М.: За младежта е нужна държавна политика. Държавата е планувала изграждане на младежки центрове. Нещо като едновремешните младежки домове. Връщаме се към старото… Но в рамките на отпуснатия бюджет ние няма как да се справим.

Т.К.: В кои сфери се чувствате уверени?

Н.М.: Социалните дейности и услуги в общината се развиват добре. Работим по няколко проекта, те са устойчиви, всяка година ги развиваме. Считам, че в сферата на социалните дейности общината се справя добре.

По отношение на здравеопазването – общинската болница е на ниво. Бях поканен на тяхно събрание, на което отчетоха една добра финансова година. Приключиха ремонтите на вътрешно отделение, обновихме паркингите, предстои да се изградят още паркоместа. Базата в болницата е добре, предстои закупуване на нова апаратура и проблемът с кадрите остава на дневен ред. Тук също опираме до държавната политика за произвеждане на повече кадри особено от средния медицински персонал.

Т.К.: Как степенувате проблемите в общината? Според читателите на Parvomai.NET на първо място са улиците , следвани от бездомните кучета, новите инвестиции, питейната вода, липсата на кадри и миризмите.

Н.М.:  Разбира се улиците и тротоарите са на първо място. Ще се постараем да търсим постоянно решение за бездомните кучета , но те се роят всекидневно. Миризмите също се нещо което чака решение в този мандат. В няколко села има остър проблем с водата – Искра,  Воден, Поройна,  Дълбок извор. Но винаги приоритет за мен а считам и за всеки добър управленец, са инвестициите.

Т.К.: Какво се случва с бюджета?

Н.М.: Подготвяме новия бюджет. Кметовете на населени места идват. Обсъждаме за всяко село какво да бъде предвидено. Силно се надявам до края на годината да бъде приет държавният бюджет, за да може в края на януари, най-късно началото на февруари, да приемем и общинския бюджет.

Т.К.: На какво мнозинство разчитате в ОбС

Н.М.: На мнозинството от разумни хора. В много общини  е трудно да се сформират работещи мнозинства, но тука при нас това става по естествен път. Продължавам да работя с групите, с които в предишния мандат работихме заедно. Смея да твърдя, че си сътрудничехме добре, дори много добре. Защото когато става дума за Първомай, политика не трябва да се влага.  

Т.К. Утре имате личен празник – нека Св. Никола Ви закриля и да Ви помогне в управлението на общината!

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини