Николай Митков в средата на мандата си: "Преценката на хората от града и общината ще покаже дали съм успял"

От днес започва да тече втората половина от мандата на настоящия кмет на община Първомай Николай Митков. Две години след избирането му, той прави анализ на приоритетите, на постигнатото и недовършеното през този период. 

Теодора Кирякова: Две години след избирането Ви за кмет на община, запазват ли се приоритетните задачи, които си бяхте поставили или има такива, които вече са отхвърлени?

Н.М.: Две години – средата на един мандат ….В този период, считам, че се придържаме към приоритетите, които си бяхме поставили. Започнахме да променяме облика на града. Направени са ремонт на улици, ремонт на тротоари, направени са детски площадки, спечелени са не малко средства, привлечени са още средства от държавния бюджет и фондове на Европейския съюз. Предстои реализирането на още проекти. Нещо, което понякога ме радва, но понякога и ме притеснява е, че гражданите когато видят, че се прави ремонт, стават нетърпеливи и винаги искат още нещо да се направи. Това показва, че хората са готови да помогнат и няма как една администрация да не отчита със задоволство, че направеното е забелязано от хората. 

Т.К.: Какво се промени в политиката на общината за тези 2 години?

Н.М.: Това, което беше най-притеснително в началото на мандата беше финансовата дисциплина. Начинът, по който се залагаха и разходваха публичните средства. Знаем, че ако се получи дисбаланс, това ще доведе до поредица от проблеми. Изразходването на публичните средства се наблюдава постоянно и от хората, и от контролиращите институции – Сметна палата, АДФ. И смятам, че последният доклад, който получихме от Сметна палата, показва, че със съвсем малки забележки сме си сложили финансите в ред. Другото, което много искам да се промени и смятам, че го правим, е по-добрата комуникация с хората –  по-бързо откликване на проблемите им и в различни ситуации. Може би е добре, че хората са станали по-чувствителни и търсят решение веднага за  всичко, което ги заобикаля. Опитваме се да го правим, но не всякога успяваме. Понякога за решаването на един проблем са нужни средства, с които не разполагаме. Друг път се оказва, че не е от компетенцията на общината или трябва първо да бъде взето решение от ред други институции. Най-фрапиращият пример е когато започват да горят цели трасета от уличните лампи. Имаме екип от двама човека, който е много мобилен и реагира бързо. Но в 17 села и един град винаги е възможно да възникнат няколко такива ситуации и това налага понякога да се изчака ден, два или седмица. Организацията е гъвкава и добра, но е нужно и малко търпение. Последният случай е подадени от Parvomai.NET сигнал за замърсяване на пътя между Първомай и Виница. Намерихме замърсителя и той беше принуден да почисти доколкото е възможно пътя. Нямаме право да го санкционираме, това е работа на друга институция. Много бих искал хората да знаят, да се научат да търсят правилната институция. Когато има социален проблем – насочваме ги към социалните; когато е за полицията – да се обръщат към полицията; междусъседските отношения се решават в съда. Да – нормално е хората да търсят кмета, но понякога не стига времето и за 24 часа чисто физически не успявам да помогна навсякъде.

Т.К.: Как се отрази върху общината световната пандемия и каква е стратегията за преодоляването ѝ на местно ниво?

Н.М.: Световната пандемия даде голямо отражение първо на начина живот, което се почувства от всеки, но се отрази и на начина на организация и на работа на администрацията, пък и на начина на структуриране  на финансите. Особено тази година загубите на общината от наеми и такси са много големи – това са преки загуби. Косвено – хората свиха разходите и не могат да си позволяват някои услуги. Голямата опасност в момента е от цената на тока. Последната нова фактура е с двойно по-голяма сметка, а потреблението ни не е нараснало. Това наложи веднага да се свържа с Националното сдружение на общините, което вече е подготвило искане за компенсации на общините. Това е едно огромно перо. Ако така се продължава, разходите ни за електроенергия ще надхвърлят 1 милион за тази година, а това са средства, които няма откъде да бъдат взети.

В същото време трябва да призная, че едва 1/3 от служителите в общинска администрация са ваксинирани или преболедували. А причините за това не са по-различни от причините в цяла България.

Т.К.: Как оценявате инвестиционния климат в общината?

Н.М.: Инвестиции в общината се правят постоянно. Не мога да кажа, че има повече или по-малко инвестиции. Опитваме се да създадем условия за това. Едни от най-големите инвеститори са местните фирми, които разширяват и обновяват производството си. Има и нови, някои от тях веднага се виждат – рийтел парка, нова бензиностанция, предстои откриването на нова фабрика за хартия… Проблемът е недостигът на квалифицирана работна ръка, но това зависи и от заплащането.

Т.К.: Успява ли Община Първомай да се възползва от европейските програми?

Н.М.: Мисля, че се възползваме максимално. Екипът, който отговаря за това следи постоянно възможностите за кандидатстване. Едни от най-бързите за реализиране програми са социалните. Всички, по които можем да работим, сме ги обхванали – механизъм за подкрепа на възрастни хора, за инвалиди, „Топъл обяд“, за детските градини – за подкрепа за таксите и др.

Т.К.: Получихте награда за „Градска среда“ в конкурса „Кмет на годината“. С какво заслужихте това признание и от какво още се нуждае градската среда в града и другите населени места в общината?

Н.М.: Това е една награда за усилията, които полагам аз и Общината, за да се подобри градската среда. Градът ни е един от най-хубавите средни по размер градове в България. Увеличихме паркингите, подобрихме осветлението в централната част на града и в селата, изградихме нови тротоари, ремонтираме улици, направихме нови площадки за деца и за отдих. Много бих искал да изградим общност, която сама да търси начин за подобряване на средата, в която живеем. Длъжни сме да се подкрепяме и да работим заедно – ако ние правим улици, добре е хората да ги поддържат и да пазят.

Т.К.: Кое е най-голямото Ви постижение през тези 24 месеца и за какво от програмата Ви не достигнаха сили?

Н.М.: На финала сме на предаването на пречиствателната станция на ВиК оператора. Това беше най-голямото предизвикателство в началото на мандата. Тя беше построена преди четири и половина години. В последствие се оказа, че има много дефекти. Бяха ни отпуснати средства и при една много стройна организация на строители и ВиК вече сме на финал. Радвам се, че един огромен и скъп проблем е преодолян.

За съжаление следващият проблем стои на дневен ред – сметищата. Предстои изчистване на нерегламентираните сметища и рекултивацията на старото градско сметище. Проблемът е много дълбок и се корени в отношението ни към околната среда и средата в която живеем. Има недобросъвестни граждани, които изхвърлят отпадъци там, където на тях им е удобно.

Т.К.: В година на много редовни и извънредни избори, каква е политическата обстановка в Общината?

Н.М.: Политическата обстановка в общината зависи от политическата обстановка в страната.С партиите в местния парламент се работи нормално.Опитвам се всичко което се случва да е достатъчно открито и прозрачно и да не се влияя в населените места кметът от коя политическа сила е. Надявам се на разума на хората, които представляват политическите партии в Първомай и това, че постигаме резултати се дължи и на модела който сме избрали. Подкрепящите партии са от различни спектри на политиката, но разумът е водещият. А аз нямам лични пристрастия към проблемите, водя се от обществените нужди.

Т.К.: Казват, че през първите две години от един кметски мандат се правят реформите, а следващите две са предизборни. Подготвяте ли се още един мандат?

Н.М.: Никога не съм живял с мисълта за вечност. Винаги съм знаел където и да работя, че съм избран или назначен за определен период. През това време подреждам приоритетно нещата и гледам да ги реализирам по най-бързия начин. Преценката на хората от града и общината ще покаже дали съм успял. Живот и здраве, имам желание да работя още един мандат, но все пак това е решение и на политическата партия, която ме е издигнала.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини