Райна Княгиня донесе победа на дебърци

Дебърските  седмокласници от ОУ"Георги Караславов, с класен ръководител Янка Начева, спечелиха общинския кръг на състезанието „Народните будители и аз“. Тази година участващите училища бяха четири. По регламент всеки клас си избира за патрон един будител и трябва да научи колкото е възможно повече за живота и делото му. Освен за личността, която са избрали, всички състезатели трябва да познават добре биографията и на патрона на противника си, за да може да задават въпроси за него. Освен това отборите получават 3 допълнителни задачи, за които от тази година може да търсят информация в Интернет. Така, в директен двубой, се определя по-добре подготвения клас.

Победителите тази година, както и миналогодините, бяха заложили на Райна Княгиня. Отначало те премериха сили със знанията на петокласниците от ОУ "Св.св. Кирил и Методий"-село Дълбок извор, които бяха избрали за свой патрон Симеон Велики. Същата личност си бяха избрали връстниците им от ОУ "Христо Ботев" село Градина. В предварителния кръг  те победиха шестокласниците от ОУ "Отец Паисий" - Искра, които се бяха подготвили със знания за Георги Сава Раковски.

Финалният кръг противопостави Дебър срещу Градина и Райна Княгиня „надви“ над Симеон Велики.

Всички участници получиха грамоти и плакети за участие, а за победителите кметът на общината Ангел Папазов осигури екскурзия на 11 май в Панагюрище. Там класът на Янка Начева ще посети къщата – музей на своя патрон и ще види изложения в момента оригинал на Панагюрското златно съкровище. За съжаление, победителите няма да се явят на областния кръг, тъй като в 7 клас, през месец май, им предстоят изключително отговорни изпити. Директорите на останалите училища също обещаха да заведат своите отбори на екскурзии.

„Народните будители и аз“ е състезание, което се организира за трета поредна година в Пловдив и областта. Идеята е на бившия заместник-министър на образованието Кирчо Атанасов, а надпреварата е под егидата на Ротари клуб.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини