10 °C

Райна Княгиня донесе победа на дебърци

Дебърските  седмокласници от ОУ"Георги Караславов, с класен ръководител Янка Начева, спечелиха общинския кръг на състезанието „Народните будители и аз“. Тази година участващите училища бяха четири. По регламент всеки клас си избира за патрон един будител и трябва да научи колкото е възможно повече за живота и делото му. Освен за личността, която са избрали, всички състезатели трябва да познават добре биографията и на патрона на противника си, за да може да задават въпроси за него. Освен това отборите получават 3 допълнителни задачи, за които от тази година може да търсят информация в Интернет. Така, в директен двубой, се определя по-добре подготвения клас.

Победителите тази година, както и миналогодините, бяха заложили на Райна Княгиня. Отначало те премериха сили със знанията на петокласниците от ОУ "Св.св. Кирил и Методий"-село Дълбок извор, които бяха избрали за свой патрон Симеон Велики. Същата личност си бяха избрали връстниците им от ОУ "Христо Ботев" село Градина. В предварителния кръг  те победиха шестокласниците от ОУ "Отец Паисий" - Искра, които се бяха подготвили със знания за Георги Сава Раковски.

Финалният кръг противопостави Дебър срещу Градина и Райна Княгиня „надви“ над Симеон Велики.

Всички участници получиха грамоти и плакети за участие, а за победителите кметът на общината Ангел Папазов осигури екскурзия на 11 май в Панагюрище. Там класът на Янка Начева ще посети къщата – музей на своя патрон и ще види изложения в момента оригинал на Панагюрското златно съкровище. За съжаление, победителите няма да се явят на областния кръг, тъй като в 7 клас, през месец май, им предстоят изключително отговорни изпити. Директорите на останалите училища също обещаха да заведат своите отбори на екскурзии.

„Народните будители и аз“ е състезание, което се организира за трета поредна година в Пловдив и областта. Идеята е на бившия заместник-министър на образованието Кирчо Атанасов, а надпреварата е под егидата на Ротари клуб.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
12 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
12 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
12 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
12 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
12 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
12 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
12 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
12 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
12 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
12 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
12 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
12 апр 2021
Последни новини