Честваха Ангел войвода в Драгойново

200 години от рождението и 180 години от началото на хайдушката дейност на легендарния Ангел войвода отбелязаха в село Драгойново. Инициативата беше  на кметството в селото.

Събитието бе уважено от господата Ангел Папазов-кмет на община Първомай, Желязо Пашев – общински съветник от ГЕРБ, Петко Атанасов -лидер на партия ВМРО - НИЕ.

Г-н Стефан Узунов изнесе  беседа за живота и дейността на Ангел Стоянов Караиотов, по известен като Ангел войвода. В продължение на 35 години, из Драгойна шетала стегната, добре обучена, въоръжена и организирана хайдушка дружина, на чело на която е бил той.

Овчарчето Ангел израства в бедно и многолюдно семейство. След като турци убиват баща му и отвличат годеницата, се превръща в страшилище за душманите и закрилник на бедните. С материалната и духовна помощ на местните, той изгражда стройна чета, в която се прилагат нови принципи на дисциплинираност, организираност, строг морал и трезвеност.

Един от акцентите на тържеството беше представената от Тоска Желева  уникална книга,издадена през далечната 1906 г. с песни за Родопския цар Ангел войвода. Присъстващите поднесоха цветя на мястото,където се е родил легендарния хайдутин.

 parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини