Румелия Рашева: Свършихме си работата

Преди седмица parvomai.net публикува интервю с народния преставител Петър Мутафчиев. Част от казаното в него засягаше и работата на службата по земеделие. За доуточнване на някои от проблемите и право на отговор дадохме думата на началника на службата Румелия Рашева.

Не е вярно, че Законът за собствеността и ползването на земеделските земи е приет набързо – не се съгласява с народния представител  Румелия Рашева – началник на общинска служба по земеделие . – Този закон е от 2002 година и е бил изменян няколко пъти оттогава, включително и когато г-н Мутафчиев е бил депутат и министър. ЗСПЗЗ е действащ от 4 години в северна България. Миналата година беше приложен в три землища в Пловдивска област, а тази година в над 20. 8 от тях са в Първомайска община. Тя е съгласна, че има 37000дка бели петна, но далеч не всички ще бъдат част от общи масиви. Разликите в  големините на белите петна в нашата община и други от Пловдивска област  обяснява с това, че само тук има за преразпределяне 8 землища. В Хисаря има само едно землище и там недекларираните земи са не 400, а 2000дка. Подобна е ситуацията в Карлово, а в Асеновградска община, макар и по-голяма  има само 2 землища.

Румелия Рашева не приема обвиненията, че не са информирали добре собствениците. Тя каза, че те са си свършили работата - навсякъде в селата от общината са правени събрания, а заинтересованите следят случващото се.  Срокът за подаване на заявления е променян от 31 май на 31 юли. А след това е получена и отсрочка. Според нея много от собствениците ще са доволни защото най- после ползването на земите им ще е регламентирано и ще получат някаква рента. Между тях в качеството си на собственик ще е и общината.  37 са арендаторите, които ще се възползват от получените масиви. На някои от тях за пръв път ще им се наложи да заплащат обработваната земя.

Госпожа Рашева не отрича, че законът има и несъвършенства, но се надява, че в края на следващият период – през 2013 години, ще има много доволни хора. Тя използва случая да поздрави подчинените си, с които е работила усилено през последните месеци.  По думите й често служителите й са се лишавали от нормално време за почивка и се е налагало да оставят без  внимание  семействата си. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини