Областният управител, кметът и представители на РЗИ и ВиК разискваха драгойновската вода

При областният управител Ангел Стоев  вчера си дадоха среща кметът на община Първомай Николай Митков, директорът на РЗИ- Пловдив д-р Сийка Димчева, зам.-управителят на ВиК - Пловдив  Динко Господинов, Николай Ставрев – ръководител на първомайското поделение на ВиК. Присъстваха и други представители на институциите.

В качеството си на председател на Асоциацията по ВиК, управителят и неговите гости разискваха темата за водата в село Драгойново. Преди седмица РЗИ – Пловдив постанови, че водата е със завишени стойности на уран и е негодна за пиене. Този проблем не е създал паника у населението. Това не е първият случай, в който то е уведомено, че не трябва да ползва водата за хранителни нужди. През 2019 година този проблем отново беше на дневен ред.

Естествен уран, винаги го е имало, той е характерен за региона – твърдят от РЗИ. Освен това се забелязва, че стойностите се повишават през определени периоди  и когато има засушаване. От ВиК са споделили опит с поставената подвижна пречиствателна станция в село Караджалово, която обаче е доста скъпа.

От РЗИ са уверили, че предстои скоро отново да бъдат взети проби и населението на селото да бъде уведомено своевременно, ако има промяна. Служители на ВиК са готови при необходимост да бъде осигурен нов източник за нуждите на Драгойново.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини