Честит празник на всички заети в сферата на здравеопазването!

Днес отбелязваме Световния ден на здравето - професионалния празник на всички заети в сферата на здравеопазването.

Ден, в който отправяме мисли и признание към всички добри хора с огромни сърца и безусловна състрадателност, посветили се на каузата да помагат, избрали за своя мисия да спасяват животи и да се грижат с любов и търпение за другите!

Организираното здравеопазване в община Първомай започва през 1912 година със създаването на Третокласна държавна болница – гр. Борисовград. В нея са работели един лекар, една акушерка, един санитар и една самарянка. В града са упражнявали частна практика още няколко лекари. Болницата се е помещавала в двора на днешната фабрика „Булконс“. През 30-те години тя е закрита, но тъй като нуждите от здравна помощ нарастват,през 1941 година е открита отново. Но тогава вече не е държавна, а околийска и е разполагала с между 10 и 20 легла. Здравни пунктове са открити и в селата Искра и Езерово.

През 1950 година, с доброволен труд на населението започва строителството на сграда на болницата. Сградата на поликлиниката за нуждите на доболничната помощ - днешният Медицински център I -започва да се строи през 1970 година.

През 1985 г. в общината работят 60 лекари, 22 стоматолози, над 250 медицински сестри, акушерки, фелдшери и др. обслужващ персонал.

Към настоящият момент в община Първомай има една болница, два медицински центъра за доболнична помощ, действа филиал на спешна медицинска помощ и 12 аптеки.

За здравето на населението се грижат 65 лекари, 17 стоматолози, 92 специалисти по медицински грижи, или както ги наричат пациентите – медицински сестри и акушерки. Средно 1 лекар обслужва 346 души от населението на общината. А МБАЛ – Първомай разполага със 110 легла. В почти всички населени места има здравни служби. Всяка от аптеките обслужва средно по 1200 души от населението. При проучване през 2021 година над 72% от населението на община Първомай определя здравния си статут като „добър“ и „много добър“, „задоволителен“ около 20% и едва 4% като „лош“.

Честит Световен ден на здравето! Здраве и благополучие на всички заети в тази сфера! Нека да се грижим за своето здраве и да водим здравословен начин на живот. Нека Световният ден на здравето ни напомни за важността на превенцията, помощта и подкрепата за всички, които имат нужда от нея.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини