Първомай чества 151 години безсмъртие на Левски

Изображение 1 от 5

    С поднасяне на венци и цветя, с думи на почит и преклонение днес бе отбелязана 151-та годишнина от гибелта  Васил Левски в Първомай. Домакин на събитието бе Професионалната гимназия по селско стопанство, която носи името на Дякона и в двора ѝ се намира неговия паметник.

    Освен учениците, там бяха кметът на общината Николай Митков, председателят на Общинския съвет Светозар Славчев, общински съветници, служители на Общинска администрация. За да се преклонят пред подвига на Апостола в тържественото честване се включиха и децата от втора група „Мечо Пух“ от Детска градина „Марица“ с ръководители Елена Кръстева и Петя Вълчева. Те изпълниха стихотворение и песен за Левски.

    Към учениците, учителите и служителите, които присъстваха на тържественото поклонение, се обърна кметът на общината ни Николай Митков.

    „Превърнал се в идеал за българския народ, Левски черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна. Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва.“ Това са част думите, с които учениците от клуб „Художествено слово“ с ръководител Елеонора Въцова припомниха за светлия лик на Апостола.

    По повод 151 години от гибелта на Левски, учениците от Професионалната гимназия се включиха в четвъртото издание на Националната инициатива за отбелязване на 19 февруари, която предвижда едновременно рецитиране на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ от учениците от училищата в страната и от българските училища в чужбина.

    151 години безсмъртие на Апостола беше чествана във всички училища и в детските градини на общината с песни, стихове и мултимедийни презентации.

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини