Напрежение между България и Ватикана

Ватикана беше обвинена в отхвърляне на новия избраник на България за посланик в Светия престол, защото е написал новела съдържаща секс сцена между гейове, пише британският вестник “Индипендънт”.

Кирил Маричков-младши, 39-годишен адвокат говорещ пет езика, включително италиански, и женен за италианска, изглежда като идеалният избор на София за представител във Ватикана, коментира изданието.

Въпреки това, български и италиански вестници съобщават, че определена среща между млад проституиращ източноевропеец и католик в романа на Маричков "Пътят на беглеца" е раздразнила официалните лица в Светия престол, въпреки почти незабележимите данни за сексуални прегрешения на Католическата църква.

Италианският вестник "Република" публикува обширна статия за предложения от България за посланик.

Според изданието случаят е изострил отношенията между България и Ватикана както по времето на атентата срещу папата през 1981 година, съобщава кореспондент на БНР в Рим.

В статия под заглавие "Посланикът, сексуалният му роман и леденото отношение на Ватикана" вестникът твърди, че отношенията между България и Ватикана са напрегнати от три месеца, защото номинираният от българското Министерство на външните работи за посланик Кирил Маричков-младши не е получил агрeман от Светия престол.

Като причинa за неодобрението му изданието изтъква присъствието на хомосексуална сцена в романа на Маричков Clandestination, издаден през 2005 г. и описан като бестселър в България.

Най-четеният италиански вестник защитава българския кандидат-посланик и го представя като 39-годишен учен, говорещ пет езика, с две висши образования и изследовател по геополитика, занимаващ се с източноевропейските страни след падането на Берлинската стена.

Според "Република" този случай повтаря проблемите в сложната история на дипломатическите отношения между България и Ватикана, обтягайки ги както по времето на делото Антонов, обвинен в съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини