Йордан Донев сподели в рима тъгите и тревогите си

Изображение 1 от 2

    Йордан Донев издаде стихосбирката си „Тъги и тревоги“. Както авторът пояснява, разделяйки я в два цикла: „Тъги по миналото“  и „Тревоги за бъдещето“.  Тъгите по миналото са породени от пораженията върху природата, климата, спомените за трепетни любови и за отминалата младост. Тревогите са свързани с  всеобщата ни загриженост за бъдещето на нашия народ в съвременния размирен свят.

    Стихосбирката  започва със стихотворение, посветено на легендарния дъб, израснал над могилата,близо до село Дълбок извор. Дървото е било свидетел на столетна история – от времето на богомилите, сраженията на Иван-Асен II, през подвизите на Ангел войвода, до недалечното ни минало, когато „пада жертва“ на съвременното безхаберие и жажда за печалба, а с него умира цяла една гора.

    Дъбът е и на корицата на стихосбирката, чието оформление е дело на Сотир Гелев.

    Любопитен факт е, че стихосбирката е издадена с финансовата помощ на анонимен дарител. Кой е той авторът и до днес не знае, но му е изключително благодарен.

    Йордан Донев е роден и живял в село Дълбок извор, живо се интересува от историята на своя край. Издал е историческите книги „Корени и крила“, „Цариградските българи Кротневи“, „Дълбокизвор“ и трилогията „През завоите“, „След завоите“ и „Сълзите на ангелите“.

    Заедно със Стойчо Шапатов е изследвал и издал сборник с песни от Дългок извор „Песни синор нямат“, с много любопитни данни за големите народни музиканти от нашия край.

    Сега Йордан Донев проучва митове и легенди от родния край, които иска да превърне в роман.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини