100 години отбеляза ЛРД "Марица" - Първомай

Изображение 1 от 5

    Вчера, на 12 юли тържествено бе отбелязана 100-годишнината на ловно-рибарско дружество „Марица“, Първомай. Създадено на същата дата през 1922 г. като стрелково дружество „Сокол“, с принципи, залегнали в устава на сдружението и до днес, ЛРД „Марица“ обединява 1200 членове, любители и защитници на природата, приятели и съмишленици.

    На грандиозното тържество присъстваха стотици ловци, приятели и симпатизанти на ловното движение в града.

    В памет на загиналите за свободата на България членове на ловното движение, тържеството започна с поднасяне на венец пред паметника на загиналите през Втората световна война. Предвождани от знамената на дружинките шествието се отправи към сцената на читалище „Св. Св. Кирил и Методий”.

    Председателят на ЛРС-Първомай Тодор Баръмов припомни накратко славната история на организацията, като изтъкна построяването през последните години на нова административна сграда, нов ловен дом, стрелбищен комплекс, изградените десетките ловни хижи на дружините, стотиците ловностопански съоръжения в района.

    Председателят посочи, че сдружението в една от най-големите неправителствени организации в региона, действащо на територията на общините Първомай и Садово.

    Подчертано бе, че грижите за обогатяване на дива природа през вековната история на ЛРД „Марица“-Първомай се изразяват в разселването на повече от 100 хил. фазана, яребици, кеклици, полудиви патици, а може би около милион са малките рибки, с който са зарибени водоемите в региона.

    Националната организация, кметът на Първомай Николай Митков, председателят на ЛРС-Пловдив доц. Васил Паница,  председателят на ЛРС-Благоевград Иван Василев, председателят на ЛРС-Варна Колю Панайотов изтъкнаха успехите на ловно- рибарското сдружение от Първомай и заслугата на неговите членове за опазването и обогатяването на родната природа, с което са заслужили признанието и уважението на своите съграждани и на колегите от цялата страна.

    Сред официалните гости на събитието бяха Председателят на НЛРС "СЛРБ" Васил Василев, главният секретар на Националната организация Даниел Тошков, управителят на фирма “Сокол-БЛРС” Борислав Бечев, директорът на РДГ-Пловдив Мирослав Димитров и директорът на ДГС-Първомай Йордан Шопов, председателят на ЛРС-Асеновград Георги Хаджиламбрев, председателят на ЛРС-Кърджали Васил Дончев, председателят на ЛРС-Смолян Костадин Манджуков, председателят на ЛРС-Брезово Радньо Манолов и председателят на ЛРС-Хасково Желязко Живаков.

    Знамената на сдружението бяха осветени от отец  Станимир Станчев.

    За доброто настроение на присъстващите се погрижи държавен ансамбъл „Родопа”-Смолян и народният певец Николай Славеев.

    Тържествата по случай 100-годишнината на ЛРС-Първомай ще продължат на 16 юли с традиционен ловен събор.

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини