Първомай тържествено отбеляза 144 години от Освобождението

    144 години Свобода отбелязаха жители и гости на Първомай.

    Още в 9 часа в село Градина беше отслужена панихида за загиналите в борбата за свободата на България. Деца и възрастни положиха цветя пред паметника и почетоха с минута мълчание героите.

    Шествието в квартал Дебър започна от обновената плоча на ген. Гурко. Стартът беше даден от групата за фолклор „Дебърските баби“. Освен граждани и ученици в шествието се включиха кметът на общината Николай Митков, заместничката му  Радослава Ставрева, секретарят на общината Ана Николова и кметския наместник Ангел Кирчев.

    Всички преминаха последователно през плочите на Иван Паничарев, Никола Гатев и паметника в двора на църквата „Св. Никола“, където Недялка Атанасова припомни имената на българи, с които се гордеем.

    Преди началото на  церемонията по издигането на българското знаме в центъра на град Първомай кмет и официални лица поднесоха венец и пред паметника на Ангел войвода. Трикольорът тази година беше носен и издигнат от ученици от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. В тържествената си реч кметът Николай Митков каза: „Пътят на свободата започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните революционни комитети на Левски, узрява в идеите и  саможертвата на Раковски и Бенковски, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да  стигне до днешната свещена дата.“  И допълни  „За съжаление, днес времето, в което живеем, ни поставя на изпитание. Отрицанието, на което сме свидетели днес, е липса на зрялост и мъдрост. Нека не забравяме  кои сме и през какво са минали предците ни, за да сме днес свободни българи.“ И завърши с „Да живее България“.

    Със слово се включи и Ана Сиракова – председател на читалището. След това беше поднесена кратка и вълнуваща програма с участието на ученици от първомайските училища, мажоретния състав „Златаровче“, ТК „Евридика“ и Певческия ансамбъл „Първомай“.

    Деня на свободата беше отбелязан и в други села от общината. По традиция беше подменено и знамето на връх Малка Драгойна.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини