Туристите също издигнаха националното знаме за празника

    Около 100 туристи на възраст между 4 и 77 години не се уплашиха от вятъра, снега и облаците и изкачиха Малка Драгойна, за да спазят традицията и да издигнат нов трикольор на пилона на върха.

    В групата, организирана от СНЦ „Траки“, Първомай имаше туристи от Сдружение „Устремени“, Асеновград, Кърджали, Хасково, Димитровград, Белащица, Пловдив и др. След обща снимка в центъра на село Буково ентусиастите потеглиха по пътеката, която този път не беше гостоприемна и ги изненада с кал и сняг, който на места беше повече от 40 см. На върха групата беше посрещната от Панко Тренчев, който беше стъкнал огън, а на него вреше курбан, наречен да е за здраве и мир. Сред туристите имаше родолюбци, подготвени с фолклорни носии, развяваха се и знамена.

    Националният флаг беше подменен, прозвучаха стихове, написани само ден по-рано от Недялко Йорданов, а след това Станимира Раева –председател на СНЦ „Траки“ и Живко Аргиров – член на управителния съвет  издигнаха трибагреника под звуците на българския химн. Церемонията завърши с възгласи „Да живее България!“.

    Малко по-късно от небето започнаха да се сипят като прах снежинки. След кратка почивка и канче курбан туристите потеглиха надолу.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини