Пореден италиански район се оплаква от туристите

Все повече стават дестинациите в Европа, които се борят със свръхтуризма и тълпите. Този феномен на последните години става неприятна част от изживяванията на пътуващите, но също така смущава спокойствието на местните жители.

Като една от най-популярните за туризъм държави в света (и също една от най-гъсто населените в Европа) Италия е редовна потърпевша. А сега към обичайните топ дестинации за посещение като Рим, Венеция и Флоренция, се прибавя и още една.

Чинкуе Тере се състои от пет отделни градчета по крайбрежието на Лигурия или така наречената Италианска Ривиера. Китните им пристанища, скупчени цветни къщи и рибни ресторантчета ги правят истински магнит за туристите.

Последните пристигат тук или с влак, или с някой от десетките круизни кораби, които плават до тях от Ла Специя. Всеки от тях иска да се снима на фона на живописния пейзаж, което е разбираемо, ако не ставаше дума за 4 милиона посетители на година.

"Възрастни хора като мен обикновено подремват около 4 следобед. Това вече е невъзможно с всички тези хора. Постоянно се чуват разговори или влаченето на куфарите по улиците. Дори вече не чуваме морето", коментира 80-годишният Джанкарло Сиелано пред The Guardian.

Затова и властите на Чинкуе Тере - подобно на тези във Венеция, са решили да вземат мерки, но не срещу туризма като цяло, а срещу тълпите. "Трябва да разпределим туристите равномерно из региона", коментира кметът на Манарола и Риомаджоре Фабрициа Пекуния.

Ето и как: През почивните дни една от най-популярните атракции - влаковата линия Sentiero Azzurro, която свързва градчетата в Чинкуе Тере, върви само в една посока. Това означава, че ако пристигнем тук, трябва да нощуваме поне една нощ. Тоест градските власти се борят с така наречения "дневен туризъм".

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини