Отбелязахме 146 години Свобода

Изображение 1 от 5

  146 години от Освобождението на България от османско владичество отбелязаха тържествено в Първомай и населените места от общината.

  Почит към загиналите и подвига на борците за свобода беше отдадена в редица населени места. Паметниците бяха отрупани с цветя, а стихове и патриотични песни бяха изпълнени от деца и възрастни.

  Издигането на българското  знаме в чест на Националния празник беше предхождано от полагане на венци и цветя пред паметника на Ангел войвода от организаторите на честването – Община Първомай и читалище „Св.св. Кирил и Методий“. Към загиналите за свободата на България почит отдадоха кметът на община Първомай Николай Митков, заместник-кметът Радослава Ставрева, председателят на ОбС Светозар Славчев, общински съветници, учители и ученици, граждани.

  В ритуала по издигане на националния флаг участваха ученици от градските училища, а знамето бе издигнато от знаменната група на ПГСС „Васил Левски“.

  Слово произнесе кметът на общината, който честити празника. В речта си той премина през историята от завземането на българските земи, до Освобождението и напомни събитията в Сан Стефано. Николай Митков завърши с думите:

  „За вечни времена денят на Освобождението на България от Османско иго ще остане велик и славен в историята на нашия народ.

  Да преклоним глави пред героите, положили живота си за българската свобода!

  Да пребъде свободното ни Отечество!

  Да извикаме гордо: „Да живее България!“

  Празникът беше ознаменуван с кратка програма, в която се включиха духовият оркестър на ОУ „Георги Караславов“, кв. Дебър,  ученици от градските училища и самодейци. Прозвучаха силни и обичани български стихове и песни: „Аз съм българче“, Вазовата ода „От Батак съм, чичо!“, „Изгрей зора на свободата!“, „Цар Иван Шишман“, „Кой уши байряка“ и други.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Последни новини