СУ "Златаров" ще има свой отбор по роботика

Изображение 1 от 2

    СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, Първомай е едно от шестнайсетте одобрени училища, които от тази година ще работят по програмата „Роботика за България“.

    Кандидатствалите училища са много и е много трудно да попаднеш в списъка с класираните, обясни Татяна Попова – една от учителките, които ще работят по темата. Училището кандидатства вече няколко години и затова приемат като успех факта, че най-после са допуснати  до участие. Програмата изисква доброволен труд от учителите и финансира създаването, подготовката и участието в състезания на отбор по роботика. В СУ „Златаров“ има гимназиални паралелки с изучаване на софтуерни и хардуерни науки, в които учениците са с голям потенциал в областта на роботиката, но освен тях ще могат да се включат и по-малки ученици. Проблем създава оналайн обучението, защото заниманията изискват практика, допълва Татяна Попова, но тя се надява след завръщане в клас бързо да наваксат пропуснатото.  Заедно с нея ръководител ще бъде и учителката по английски език Анета Лозева, която е и дипломиран инженер.

    Програмата „Роботика за България“ стартира през 2015 г. и е насочена за обучение на ментори и създаване на отбори по роботика в концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL). Целта е да се стимулира интереса на учениците от 10 до 16 годишна възраст към науката и технологиите. Програмата се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ), по идея и с подкрепата на развойния център на SAP в България.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини