След изборите: разместване на политическите пластове - ГЕРБ изпревари БСП

След последния избор на гласоподавателите от община Първомай, първа политическа сила е ГЕРБ-СДС. На фона на много ниска избирателна активност това, което се вижда на пръв поглед е, че ГЕРБ запазва резултата си от миналите избори, а БСП прелива част от своите гласове на новото политическо формирование „Продължаваме промяната“ и губи гласове, от хора които по една или по друга причина не са излезли да гласуват.

Според неофициалните данни гласа са си дали за президент 7224 избиратели или 31,89% от имащите право на глас. За Народно събрание са гласували 7376 избиратели или 32,53%. Това е с 497 избиратели по-малко в сравнение с предишните парламентарни избори. 

Изборът за президент е категоричен. Румен Радев получава 3855 гласа, а Анастас Герджиков – 1470.

 ГЕРБ имат 1578 гласа, което е 21,4% и като процент е резултат почти равен на резултата от лятото. В абсолютна стойност са загубили около 80 гласа.

Втори са БСП. Те са получили подкрепата на 1447 свои симпатизанти, което е малко под 20%. Вчера те са получили 605 гласа по-малко.

Трета политическа сила е „Продължаваме промяната“, които имат около 1440 гласа.

Данните не са окончателни. Колко и какви преференции и разпределението на мандатите в 17.Избирателен район, ще станат ясни малко по-късно през деня.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини