Трагичните грешки довели Атина до библейска катастрофа

Поредица от грешки и пропуски, доведоха Атика до библейска катастрофа. Въпреки, че обикновените пожарникари се борят и саможертват денонощно за потушаване на огнената стихия, грешките на техните началници се оказаха съдбоносни за бъдещето на жителите на гръцката столица .
Първата и най-важна грешка е подценяването на риска в първите часове на пожара.
Ръководството на противопожарната служба не успя да прецени правилно развитието на пожара, който избухна миналия петък през нощта в горския район между Сеси и Граматико, следствие на което огъня разрасна и се разви в драматични размери.
Според местните жители и представители на областното управление, пожарът от петък през нощта до събота сутринта е бушувал в същия район. Според тях ако още в ранните сутрешни часове бяха пуснати самолетите е вертолетите да изсипят тонове вода, за да се ограничи нарастването на огнената стихия, щеше да е по-лесно на сухопътните сили да я овладеят.
Според информация от Генералния въздушен щаб, първият самолет е излетял от Елевсина в 07.35. Докато се подготви да хвърли вадата, вече е било много късно. Докато в неделя и понеделник въздушните сили са в готовност от 06.00 часа, близо час и половина по-рано. Това доказва драматичното закъснение на въздушните сили в събота сутринта.

Според служители на противопожарната служба, в събота сутринта всички въздушни сили са били на разположение, тъй като е нямало друг пожар в прогрес, освен на о.Закинтос. Може да се каже, че огъня в Сеси е можело лесно да бъде овладян. След като пожара е преминал зоната от където е започнал и под влияние на появилият се силния вятър бързо преминава в района между Граматико и Варнава, където нещата вече станаха много по-трудни.
Служители на Пожарната служба твърдят, че закъснението на въздушната подкрепа в деня на избухналия пожар е най-сериозната грешка довела до библейската катастрофа в Атика.
Втората важна грешка, по тяхно мнение е, че огнеборците са били неорганизирани и са действали без план, поради което не са успели да обърнат хода на разрушителните пожари. Също така в 11:30 ч. в събота, когато огънят вече е беше в силата си, за погасяването му са били пуснати в действие едва 35 пожарни коли, 121 пожарникари и 50 души от сухопътните войски и 20 водоноски.
Пожарникарите казват, че тогава все още много големи сили били съсредоточени в Магула, за да се избегне рискът от повторна поява на пожар избухнал миналия четвъртък.

Постепенно силовите отряди бяха засилени и в неделя сутринта в битката с пламъците участваха 390 пожарникари и 130 пожарни коли. Но огнените фронтове вече бяха толкова много, че тяхната намеса бе трудно да въздейства за осуетяването на огнения пир.
Грешка на пожарната служба е и закъснялото нареждане за мобилизиране на пожарникарите – пенсионери. Едва вчера (неделя) излезе заповед за мобилизиране на бившите пожарникари, когато обстановката вече бе трагична. Трябва да се отбележи също, че в пожарникарските служби в Атика служат около 2000 души, а в битката с огнената стихия в североизточните райони на Атина взеха участие едва 390 души.
Голяма грешка също се характеризира и закъснението при сигнала за международна помощ.
Искането е отправено в събота вечер, когато ситуацията вече бе извън контрол. В резултатът на което минаха още 24 часа без помощта на чужди въздушни и сухопътните сили

Източник: bgglas.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини