5 °C

Росица Николова представя стихосбирката си „Кванти от капчица роса“

Публикувана от издателство „Неринея“, в своите 60 странички „Кванти от капчица роса“ събира 48 стихотворения с различни настроения, мисли и философия, "встрани от матрицата".

Росица Николова е от Първомай, завършила е местната гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров“ и е магистър по икономика и право. Повече от 10 години работи в банковия сектор, преди съдбата да я отпрати в Англия. През 2015 г. завършва първи етап от докторат в университета в Портсмут на тема „Подпомагане на промяната за по-добро лидерство, основано на системен подход“.

Преди няколко години открива листчета и салфетки с излети преди много време върху тях стихове, вади ги, изтупва ги от пепелта и решава да издаде първата си стихосбирка. Необходимостта да направи това тя обяснява като „нещо, което ти идва отвътре и желанието да го споделиш.“

В заглавието някак неочаквано се сблъскват физичното и метафизичното: „Кванти от капчица роса“. Квантите като енергийни носители на капчици от нея самата – заиграването с името ѝ – Ро́са и роса́.

А на английски звучи още по-красиво - „Morning dew drops“.

Сред стиховете има и тъжни, и оптимистични. Като всеки автор обича своите творби, но особено много се гордее със „Смях“. То отразява философията ѝ – да не се възприемаме много на сериозно, всичко е една шега. „Всъщност в един момент разбирам, че проявата на желанието да изразя мислите си има много дълбока причина и следвайки тази причина се натъкнах на основите на езотериката, разказва поетесата - това е способността всеки да твори своята действителност. Според д-р Дийпак Чопра, който е известен ендокринолог и духовен учител от индийски произход, 70% от Вселената е тъмна енергия, 25% от Вселената е тъмна материя. Само 5% са на атомно ниво и от тях само 0,1% е това, което ни заобикаля (галактики, звезди и т.н.) Ние виждаме това, което знаем и чуваме това което знаем - то е плод на съзнанието. В тази връзка ние човеците не сме физически тела, а вълни от възможности.

Всеки може да се лекува с мисъл и всичко, което привличаме, е плод на мисълта. Затова и изводът, че трябва да се смеем, защото отрицателните мисли водят до отрицателни прояви в реалния живот. Стигайки до този извод чрез стиховете, разбрах, че ние трябва да контролираме, да наблюдаваме и да лекуваме отрицателните си мисли. Това е цяла наука – лечение с мисъл (нойситерапия).

В момента Росица подготвя още една стихосбирка - „Събрани стихове за майката“ и книга за природосъобразния начин на живот и мислене. „Пътят към звездите“ ще бъде разказ за пътуването на душа ѝ в различни измерения.

Надява се да я издаде на английски и на български. Признава си, че често мислите ѝ идват на английски – заради животът, който води далеч от родината, но държи да подчертае и всички да разберат, че тя е българка. „Обичам родината си, тя е велика и аз вярвам, че оттук започва историята на човечеството и човечеството ще се промени за добро от България. Трябва час по-скоро българското ни самосъзнание а се пробуди, за да почувстваме тази промяна.“

Росица вярва, че енергията и усмивката ѝ са подчинени на философията ѝ да бъде добър човек, да иска прошка, да помага и да благодари на глас всеки миг от живота си на тази земя“.

Вдъхновена е от Никола Тесла, който казва, че „Науката и поезията са двете очи на един човек. Творящата енергия е идентична със светлинната“.

parvomai.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  .
  .
  3 0
  09:05, 21 авг 2018
  Браво, момиче!

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини