19 °C

Росица Николова представя стихосбирката си „Кванти от капчица роса“

Публикувана от издателство „Неринея“, в своите 60 странички „Кванти от капчица роса“ събира 48 стихотворения с различни настроения, мисли и философия, "встрани от матрицата".

Росица Николова е от Първомай, завършила е местната гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров“ и е магистър по икономика и право. Повече от 10 години работи в банковия сектор, преди съдбата да я отпрати в Англия. През 2015 г. завършва първи етап от докторат в университета в Портсмут на тема „Подпомагане на промяната за по-добро лидерство, основано на системен подход“.

Преди няколко години открива листчета и салфетки с излети преди много време върху тях стихове, вади ги, изтупва ги от пепелта и решава да издаде първата си стихосбирка. Необходимостта да направи това тя обяснява като „нещо, което ти идва отвътре и желанието да го споделиш.“

В заглавието някак неочаквано се сблъскват физичното и метафизичното: „Кванти от капчица роса“. Квантите като енергийни носители на капчици от нея самата – заиграването с името ѝ – Ро́са и роса́.

А на английски звучи още по-красиво - „Morning dew drops“.

Сред стиховете има и тъжни, и оптимистични. Като всеки автор обича своите творби, но особено много се гордее със „Смях“. То отразява философията ѝ – да не се възприемаме много на сериозно, всичко е една шега. „Всъщност в един момент разбирам, че проявата на желанието да изразя мислите си има много дълбока причина и следвайки тази причина се натъкнах на основите на езотериката, разказва поетесата - това е способността всеки да твори своята действителност. Според д-р Дийпак Чопра, който е известен ендокринолог и духовен учител от индийски произход, 70% от Вселената е тъмна енергия, 25% от Вселената е тъмна материя. Само 5% са на атомно ниво и от тях само 0,1% е това, което ни заобикаля (галактики, звезди и т.н.) Ние виждаме това, което знаем и чуваме това което знаем - то е плод на съзнанието. В тази връзка ние човеците не сме физически тела, а вълни от възможности.

Всеки може да се лекува с мисъл и всичко, което привличаме, е плод на мисълта. Затова и изводът, че трябва да се смеем, защото отрицателните мисли водят до отрицателни прояви в реалния живот. Стигайки до този извод чрез стиховете, разбрах, че ние трябва да контролираме, да наблюдаваме и да лекуваме отрицателните си мисли. Това е цяла наука – лечение с мисъл (нойситерапия).

В момента Росица подготвя още една стихосбирка - „Събрани стихове за майката“ и книга за природосъобразния начин на живот и мислене. „Пътят към звездите“ ще бъде разказ за пътуването на душа ѝ в различни измерения.

Надява се да я издаде на английски и на български. Признава си, че често мислите ѝ идват на английски – заради животът, който води далеч от родината, но държи да подчертае и всички да разберат, че тя е българка. „Обичам родината си, тя е велика и аз вярвам, че оттук започва историята на човечеството и човечеството ще се промени за добро от България. Трябва час по-скоро българското ни самосъзнание а се пробуди, за да почувстваме тази промяна.“

Росица вярва, че енергията и усмивката ѝ са подчинени на философията ѝ да бъде добър човек, да иска прошка, да помага и да благодари на глас всеки миг от живота си на тази земя“.

Вдъхновена е от Никола Тесла, който казва, че „Науката и поезията са двете очи на един човек. Творящата енергия е идентична със светлинната“.

parvomai.net

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  .
  .
  3 0
  09:05, 21 авг 2018
  Браво, момиче!

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини