Кметът отчита пред съветниците изпълнението на Програмата за управление на отпадъците

Отчет за изпълнението на Програмата за управление на отпадъците за периода 2016-2020 г. внася кметът за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет. Това се прави в съответствие с изискването на Закона, а отчетът се разглежда от Общинския съвет, който трябва да контролира изпълнението на програмата.

За община Първомай са заложени 4 стратегически цели:

1. Намаляване на вредното въздействие на отпадъците чрез предотвратяване образуването им и насърчаване на повторното им използване;

2.Увеличаване на количествата рециклирани и оползотворени отпадъци, намаляване и предотвратяване на риска от депонирането им;

3.Управление на отпадъците, което гарантира чиста и безопасна околна среда;

4.Превръщане на обществеността в ключов фактор при прилагане на йерархията на управление на отпадъци.

За всяка от стратегическите цели са определени и оперативни цели, допринасящи за изпълнението им.

За почти всяка от стратегическите цели е предвидено информиране на населението, провеждане на разяснителни кампании, публикуване на информации.

Отделените от общинската хазна средства са изключитено малко – 40 000 лв. за почистване на замърсени с отпадъци места, каквито има в почти всички населени места от общината, а в Първомай стават все повече. Още 12 000 лв. са дадени за актуализация на Програмата за управление на отпадъци. Голяма част от средствата идват от Оперативна програма „Околна среда“, която финансира изграждането на станция за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация – проекти на община Първомай съвместно с Асеновград, Куклен, Лъки и Садово.

Общинският бюджет трябва да финансира регистъра на площадките за предаване на отпадъци от картон, метал, пластмаса и други; информационните кампании, поддържането на зелен телефон.  

Отчетът ще се разгледа от съветниците на предстоящата на 29 март сесия, която ще се проведе от 17.30 часа в Пленарна зала на ОбА.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини