Кметът Николай Митков присъства на откриването на барелефа на отец Александър Чъкърък

Изображение 1 от 4

    Кметът на община Първомай Николай Митков се срещна и разговаря с посланика на България в Република Турция Ангел Чолаков, вицепрезидента на България Илияна Йотова и други официални лица, които присъстваха на откриването на барелеф на свещеник Александър Чъкърък в Одрин. Митков беше част от делегацията, поканена за събитието.

    Той е разказал пред част от гостите за личните си срещи с отец Чъкърък, за обаянието на личността му и отдадеността на българската църква.

    В разговора си с Николай Митков посланик Чолаков е споделил, че иска да разшири контаките на българските общини с турските, за да могат да се заимстват добри практики и опит. Двамата обмислят и първите стъпки, които могат да бъдат направени в тази посока.

    Кметът е поканил вице-президента Йотова отново да гостува на Майските културни тържества в Първомай. Двамата са си направили обща снимка в библиотеката, която функционира в църквата.

     Барелефът на отец Александър Чъкърък бе  открит в българската църква „Св. Георги“ в Одрин, точно една година след смъртта му. Инициативата  е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул, Анкара.

    Открихме паметник на един изключителен човек и духовник, разказа Николай Митков. Имаше представители на много общини и институции в България. Дойдоха и много представители от турска страна.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини