„Независими“ анализатори за 20 000 на месец. И как премиер не може да си смени дори охраната

Кирил Петков - за Пеевски, Борисов, калните бригади, малката корупция и старите месии

очти едночасово интервю даде бившият премиер Кирил Петков в предаването на Сашо Диков „ЕвроДикoff“ днес. В него той за първи път разкри някои неща като това, че независимите уж политически анализатори по телевизиите са му искали 20 000 лева на месец, за да представят гледните точки на ПП, как точно работи завладяната държава и че никога в живота си не е взимал наркотици. Ето кои са най-интересните отговори в това интервю:

За завладяната държава

Отне ми две години и половина, за да получа по-ясна представа как всъщност властта е разпределена в България. Това се случва вече 30 години – баща ми е ходил на протести, аз съм ходил на ппотести, дъщеря ми и тя ходи по протести. Все гласуваме, идват уж нови партии, избори. А 30 години не сме се разделили със старата система. Когато влязохме в политиката, ние нямахме никакъв опит. Всеки от нас беше успешен в това, което правеше, но в политиката опит нямахме. И влязохме с една утопична надежда. Ние сме 6 милиона и половина. Това са два квартала на Истанбул. Или на Ню Йорк. Толкова хора могат да се управялват и с един кмет. Толкова ли пък не можем да си оправим тази хубава държава. И тръгнахме с един утопичен ентусиазъм, че ще оправим нещата. Учили сме икономика, учили сме в Харвард как от една бедна държава се прави богата... Колко пък да е трудно?

Премиерът не може дори да си смени охраната

И какво се случва? Заклевам се като премиер, първият ден в Народното събрание. Вдигам ръката, щастлив, народът ни е избрал 4 месеца, след като сме се появили на терена. На хората толкова им е писнало от всичко, че ни избраха, знаейки, че нямаме опит. Ставам премиер и идва шефът на НСО, казва „Честито, господин премиер, това ви е охраната.“ В тази охрана разбирам, че има двама човека, на които ролята им е не да ме охраняват, а да ме следят. Казвам на шефа на НСО, че искам до утре те да бъдат сменени. А той казва: „Не може“. Поисках му тогава оставката и той каза, че не може да му я взема. Това беше първият ми досег с така наречената перманетна власт в държавата. Всички служби са така структурирани в държавата, че дори премиерът не може да смени хората в тях. Ето, сега видяхме Николай Денков поиска оставката на шефа на ДАНС, а той каза „Гледай си работата“. Поиска на заместника му – същото. В тези служби хората са едни и същи от 30 години. Не шефовете, шефовете са пушечно месо. Но едно ниво надолу хората са там от 30 години. Така е направено законодателството, че никой индивидуално не може да ги смени. Много от тези хора в службите си имат папка в прокуратурата. И с тези папки ги държат зависими не от премиера, не от президента, не от избирателите, а от хората с папките. Става дума за досъдебни производства, които седят на трупчета и през тези досъдебни производства прокуратурата може да командва едни хора в службите.

На въпрос на Сашо Диков с какво може да докаже това твърдение, Петков каза:

„Има един човек от тези служби – няма да казвам имена, за когото лично знам, че има такова досъдебно производство. И че този човек не е свободен. Тази информация сме я съобщавали при аргументите си за смяна на тези хора, но не бе отразена.

Първият ден като премиер, сядам, отварям сайтовете да видя как е отразена церемонията по влизането ни в длъжност, и виждам нещо друго. Токът е скочил с 11%. В деня, в който ставам премиер. Звъня на министъра на енергетиката. Питам го какво се случва, защо точно днес се вдига с 11%. Той казва, не зависи от мен. От кого зависи? От независимия регулатор, от КЕВР“.

За регулаторите

Това е второто място на перманентната власт – регулаторите. За тях хората не гласуват, а от тях зависи целият живот – колко е цената на водата, на тока, на газа, как функционират банките, как се контролират бързите кредити... Те управляват повече, отколкото министерствата. Хората искат да оправим цените. Ама дори цените в супера се контролират от тези регулатори. Излиза, че животът на хората е зависим изцяло от структури, за които те не гласуват.

Трето. Отивате в трите структури – Висш съдебен съвет – видяхте как те натискат ентър, когато някой ги инструктира. Прокуратурата, която се използва за бухалка. ВАС, който решава всички въпроси с обществените поръчки.

Тогава видяхме цялата картина и разбрахме, че между регулаторите, съдебната система и службите има пълна координация. И центърът на тази власт не се определя от демократичната ос, а някой управлява извън демократичния контрол. Отне ни две години и половина да разберем, че докато не започнем истинската промяна в тези струкутри, българският народ ще продължава да гласува за партии, политици, но чувството за несправедливост ще остане, защото решенията за живота ще се взимат от друго място.

За Пеевски и колко зависим е Борисов

В България колкото си по-силен, толкова по-малко знаят за теб. Обратното на това, което казват за теб. Примерно един Борисов – той говори много, уж решава много. Но от моя гледна точка и той не е свободен. Борисов е зависим. От тази перманентна власт, която е в ръцете на един човек. И това е господин Пеевски.

Видяхме го, когато разбрахме, че не можем да променим нищо през лостовете, които ни дава парламентът, Министерски съвет, министър-председателската роля. Прокуратурата ни казва, ние сме независими, нямаме нищо общо с вас. Службите ти казват, няма да си дам оставката. Даже не можеш да си смениш гардовете. Регулаторите ни казват не ни се месете в независимата регулаторна рамка. Тогава се усетихме, че дълбоката държава, превзетата държава, се крие в точно тези институции.

За Луканов и конституцията

Започнах да разговарям с хора, които са били в политиката още в началото преди 30 години. Говорих с един депутат от Великото народно събрание, който е участвал в писането на конституцията. Тогава е бил в БСП. Питах го как са написали конституцията, какви са били мотивите им като са я писали. Той каза:

„Ще ти кажа само едно нещо. Луканов идваше всеки ден при мен и го интересуваше само един текст, нищо друго. Текстът за прокуратурата. Само по една причина – те искаха да са сигурни, че няма да им се случи това, което се случи в Румъния (разстрела на Чаушеску, б.р.) Те искаха да си наредят цялата прокуратура да са ДС агенти, техни хора и да я отделят от НС, така че независимо какви са изборните резултати, те да не отидат в затвора, да не пострадат, но едновременно с това и да я използват, за да репресират другите.

Всъщност ние имаме една система, която е заложена още преди 33 години и тя има една цел- да запази властта при едни хора, независимо какви изборни резултати има. Тогава аз съм бил на 9 години. Сега разбрах, че ако ние не направим всичко възможно, за да счупим тази система, нищо няма да се промени.

Не сме се отказали

Когато хората разберат откъде им идва това, ще спрат да търсят новия месия. На новия месия ще му отнеме две години и половина да  разбере това, което ние разбрахме. Старите месии работят с тази система. Сега е времето хората да разберат, че не е вярно това, което им продават винаги – че нищо не зависи от тях. Напротив. Зависи. Ако демократичната общност от малцинство стане мнозинство, ще започне да реформира тези системи...

Това, което се опитахме да направим сега беше да кажем дори на хората, свързани с тази система – на Борисов и дори на Пеевски, че законовата държава е добра за всички. Тя намалява риска и за добрите, но и за лошите. Това, което разбрахме тези 9 месеца, е, че тези хора са готови да правят реформи и да приемат закони на хартия. Но когато реално им пипнеш властта, дърпат ръчната спирачка.

За грешките

Направихме ужасно много грешки от неопитност. Но това, което не направихме и за това мога да седя сега тук пред теб изправен – те видяха, че нито могат да ни купят, нито да ни изплашат. Могат да ни надхитрят, но не могат да ни купит или изплашат. Да, досега трупахме опит и видяхме къде е сърцевината на проблема. От сега нататък можем да бием по тази сърцевина, докато я пропукаме. Всичко останало е игра на куклен театър от сутрин до вечер, а едни хора извън демократичната ос да управляват държавата.

Нашият проблем е, че зад тях стоят 1 милион души. Кой купен, кой заради далавера, кой зависим... 1 милион стоят зад ГЕРБ и ДПС, защото те не могат да бъдат отделени. Нашият проблем е, че дори Борисов и Пеевски да изчезнат утре, има 1 милион души, които смятат, че тази система ги устройва, а промяната ги застрашава. Това е тяхната сила.

Но нашата сила е, че има 1 млн човека от другата страна, които казват, че не искат да живеят в евразийска държава, не в остатъци от комунистическа държава,  а в нормална европейска държава. Тези хора като разберат, че те не могат да бъдат изчегъртани, никой не може да направи фокуса с изчезването ни. Но тази промяна ще отнеме време. Докато българите не станат мнозинство свободни хора, промяната ще е бавна и мъчителна. Но пътят е правилен.

За проблема им с медиите

Идват при мен като премиер, месец след встъпването ми в длъжност, едни хора и казват – няма да споменавам имена, всички ги знаете. Та казват „Добър ден, ние сме независими анализатори, политолози и искаме договор  с вас от 20 000 на месец и ние ще казваме точките по медиите, които вие искате. Ние с телевизиите сами ще се оправим.“ Питам за какво 20 000, как така? Казват – да ви се чува думата. В противен случай какво се чува – вие казвате нещо, вашият опонент казва нещо и ние анализаторите повтаряме думите на опонентите, докато вашите гледни точки изчезнат напълно.

Но едно от моите дълбоки вярвания е, че трябва да имаме независими медии. Аз за политически анализатори не плащам. Това сигурно ми струва като политик 10% от рейтинга, но като човек мога да стоя с изправена глава. Защото не съм платил на никого, за да баламосвам хората с така наречениете „независими“ анализатори.

От другата страна даже са ми казвали, че за първи път виждат политик, който не е взел една стотинка. Казват или си луд, или глупав, или със сбъркано ДНК за нашите географски ширини.

Те видяха, че не могат да ни купят, че не могат да ни уплашат и започнаха да ни заливат с помия. В пика имаше по 300 статии срещу нас на месец.

За опитите да ги купят

Никой не ми е предлагал директно пари. Но още в началото се обади един човек и поиска да се видим на 4 очи. Аз казах, можем да се срещнем, но предпочитам на 6 очи, за да има още един човек с мен. Но единствената причина да разговаряме, е ако сте видяли корупция и искате да обсъдим това. Ако искате да издадете корупционер, заповядайте. Тогава този човек се засмя  и каза, тогава няма за какво да говорим.

За малката корупция

Няма малка корупция в завладяна държава. Как работи това? Ти си новоизбран кмет в малко селище, например. Идва строител на някоя фирма, предлага ти да направите нещо, за да спечели фирмата му конкурса за нов проект. Ако се съгласиш, много често се оказва, че този човек всъщност работи и за ДАНС, ДАНС правят доклад за теб и ти си хванат в капана. Перманентната власт те хваща и вече не си свободен. Няма малка тайна, няма малка корупция.

Случи ми се на местните избори. Срещнах се с един кандидат за кмет и му предложих да се яви с наша подкрепа, тъй като нямаме друг кандидат в този град. Той се съгласи, защото се припознавал в нашата партия. На другия ден пак се срещаме, виждам, че чак и херпес му е излязъл от притеснение и казва: „Трябва да откажа. Получих обаждане от друга партия, което не мога да откажа.“ Яви се за ГЕРБ. Тогава в един по-дълъг пазговор той ми обясни как работи този двоен аршин между ужким частни компании и служителите на службите във взаимовръзка с прокуратурата. Това го виждаме и в парламента. Ако хората се чудят защо едно „Възраждане“, например, които са бойци за промяна, революция, а от време на време гласуват за политики и закони, които са с тесни бизнес интереси. Примерно за лекарствата за частните болници, изведнъж гласуваха с ГЕРБ. При едно гласуване гласувахме за обществени поръчки за лекарствата за частни болници. И изведнъж „Възраждане“ гласува с нас. Аз се учудих, изобщо не го очаквах. И в този момент виждам как Десислава Атанасова поглежда към Костадинов и казва: „Какво стана?“ Той се сепва: „Ох, обърках се“. Поискаха прегласуване и прегласуваха, като втория път си гласуваха с ГЕРБ.

За Главчев и Десислава Атанасова

Влязохме в НС с 63-ма депутати. Видяхме, че около нас няма ангели. Как придвижваш нещата, които ти решаваш, че са ти важни? И решихме – антикорупционния закон, разследването на главния прокурор и конституционната реформа да са приоритет и казахме на Борисов... Между другото като кажеш нещо на Борисов, винаги идва и Пеевски. Идва Борисов на среща и до него сяда Пеевски, не можеш да говориш само с Борисов. Та казахме им, ето това са приоритетите и това можем да направим заедно. За вас също е добре да го направите, защото дори и в САЩ едно време големите бандити са разбрали, че за тях е по-добре да имат законова държава, защото тя защитава всички. Те се съгласиха, но поискаха да правим компромиси в различни области. Вие с 63-ма депутати няма как да имате контрол навсякъде. Съгласихме се, но с условието да разговаряме с всеки кандидат. Заявихме, че ако процесът е прозрачен, сме готови да подкрепяме и техни кандидати. Направихме една грешка в началото обаче. Тези хора трябваше да поискаме  и да се отдалечени от политическите партии. Това го коригирахме после.

Тогава дойде господин Главчев и разговаряхме с него. Питахме го 3 часа. Осъзнавайки, че не може всички да са на ППДБ, казахме на ГЕРБ, че по този начин ще можем да работим. Ние разбираме, че в една парламентарна република трябват компромиси, но те трябва да са през прозрачни процедури, а не котка в чувал. Господин Главчев не беше котка в чувал.

Набил ли е Сашо Дунчев в кабинета си?

Никога не съм го докосвал, но спирам дотук, защото самият Сашо ви каза, че всеки път като ми споменеш името и във фейсбук се почва... Той ме помоли и аз наистина няма да коментирам повече.

За пицата с кристали и паралелните скандали

Никога не съм взимал наркотици в живота си. Ни-ко-га. Никога. Нито като малък, нито като тийнейджър, нито като студент. Адреналин си доставям с екстремни спортове, карам бързо ски, карам бързо сноуборд... Но се замислих, защо е това творчество? Защо не казват, че взимам наркотици, а казват, че поръчваме пица с кристали. И си отговорих така – трябва да пуснеш такава лъжа, така че да я разберат повече хора - ако кажеш само кристали, няма да разберат. Ако кажеш пица с кристали и те си представят пица със салам и отгоре кристали. Също така ние работехме всеки ден до 1 часа в МС. И вечер поръчвахме пици, ние живеехме на пици, всъщност. И те виждат, че ни доставят пици и пускат, че ето, това са пици с кристали отгоре.

Също така има и следната схема – те правят огледални скандали. Има скандал с Барселонагейт и веднага измислят нещо подобно. Там има къща, значи ще измислим паралелен скандал с къща и за ПП и хоп, „Чаталджа гейт“.

Имаш турски поток. Явно е, че „Аркад“ от саудитска фирма са станали руска, този проект е руски, всички го знаят. Какво трябва да направят като паралелен скандал? Левчето в „Лукойл“.

Друг скандал – Бойко с пачки и чекмеджета. Айде тръгва и пудел с пачки. Ако говорим сега за Живко Коцев, аз съм за това всеки да бъде разследван, ако има подозрение. Но как главният прокурор ще ти каже подпиши оставка, ако не искаш да те разследвам. Той какъв е, как ще поставя условия? Знам, че той е осмото джудже. Но как ще поставя такива условия? Ако Коцев е престъпник, ще го пусне ли? Ами ако е невинен? В момента, в който Коцев каза, че главният прокурор го е заплашвал, започнаха да изкачат снимки с пачки. И снимки на пудел с пачки. И снимки на Коцев с пудел. Но няма снимки на Коцев с пачки. Обаче всички започват да говорят за Коцев, пуделите и пачките като за едно цяло. Тези кални бригади са много добри.

Но каква е целта им? Българите си казват така, че всички са маскари, няма смисъл да гласувам, отказвам се. Ето това е раят за перманетната власт.

Вярва ли на Асен Василев

За няколко души си залагам главата, че не са откраднали нищо. Това са Асен Василев, академик Денков и някои от най-близките около мен. Знаете ли защо? Защото преди политиката ние всички си изкарвахме парите с бизнес много по-лесно.

За Калин Стоянов

Влизаме в преговори. МВР е важна структура. Ние правим кабинет с наши министри, но Мария Габриел казва, че МВР не може да е нито наше, нито ваше. Идват избори, трябва да е сигурно, че никой няма да е облагодетелстван. Търсихме независим експерт. В един момент Мария Габриел ни дава името Калин Стоянов. Сега разбирам, че всъщност като ни дава име Габриел, всъщност ни го дава Борисов. Проверяваме го. Какво знаем за него? Че идва от морския край и че ГЕРБ е помогнал за кариерата му. Също така знаем, че изигра положителна роля при разследването за магистралите. Това ни заблуди. Рещихме, че  експерт, който е поемал вече риск, за да си върши работата. Питахме Рашков, той каза, че истината е, че не става за министър, но няма данни да е корумпиран. Решихме, че сме се справили с този проблем. Парламентът излиза във ваканция и изведнъж чувам, че Стоянов е сменил хората в 18 областни полицейски дирекции. И никой не знае за това. Питах го защо, каза, че си правел екип. Друг път като има смени Пеевски и Борисов звънят на пожар, този път не се обаждат. Значи са окей с това. Казах му и това – ако беше пипнал техни хора, щяха да ме побъркат от обаждания, а сега мълчат. Затова знам, че си ни предал. Той нищо не каза. В този момент знаех, че е отишъл от другата страна.

 

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ев
    Евала
    1 -2
    19:46, 22 апр 2024
    Бате евала с тебе сме.Само ме кефиш Бойко моля те кажи на Дилян да не разваляме сглобката.Бойко вдигни си телефона
  • 2
    Ня
    няма да се оправим докато
    5 0
    12:10, 23 апр 2024
    Делян Пеевски и Бойко Борисов не влезнат в затвора.
  • 3
    Хи
    Химена
    1 -1
    01:36, 24 апр 2024
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ко
      Кока
      1 -4
      01:37, 24 апр 2024
      Той на челото му пише - аз съм на кокаин .
  • 4
    Ал
    алоооооу
    2 0
    09:09, 24 апр 2024
    Тази държава вече толкова я овладяха че могат ако решат скоро да и сменят името. Или да я направят част от Русия или от Турция. Това ли искате българи?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини