Инициативен комитет възражда село Искра

Часовникът на църквата в село Искра вече работи.  Това стана благодарение на дарители и Инициативен комитет „Възраждането на Искра”. Инициативата е продиктувана анонимно от човек, милеещ за село Искра. В комитета са поканени Величка Чурчулиева – общественик и бивш директор на местното училище, учителката от София Светла Дичовска, заселила се преди време в Искра и Дида Ушева, която се занимава с частен бизнес. Трите дами са учредили благотворителен фонд с дарителска сметка. Всяка от тях е внесла и по 1000 лв.

Поправката на часовника е само първата точка от плана за възстановяване на Искра. Той не е работил повече от 20 години, а за да тръгне се е погрижил часовникар от Пловдив.

Величка Чурчулиева сподели, че следващата стъпка е да се възстанови уникалното килийно училище в двора на църквата. Получила е уверение от отеца, че ще помогне за поправката на покрива, а инициативният комитет ще работи върху възстановяване на помещението. Училището е на 170 години и е едно от най-старите в региона.

Работата по следващите проекти ще продължат след Великден. Сред тях са възстановяването на музейните археологически и етнографски сбирки в читалището.

Величка Чурчулиева благодари на всички дарители от името на ИК „Възраждането на Искра“ и се надява да събудят гражданското общество и гражданската съвест.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини