Ученици гостуваха в грънчарско ателие

Изображение 1 от 5

    На 23 март 2018 г. десет ученици от 5 до 7 клас от СУ„Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Първомай посетиха художественото ателие на нашата съгражданка и художничка Ники Андреева.

    В рамките на два часа петокласниците – Селена Манолова, Елена Стоянова, Кристина Станчева, Борислав Благоев, Митко Йорданов, Делян Балев, Александър Тултуков, Тодор Димитров, шеестокласничката Ани Запрянова и седмокласника Никола Войников се обучаваха на грънчарски занаят. Те наблюдаваха как Николина Андреева.изработва глинени съдове -  чаша, тръвен кошер и ваза с помощта на грънчарско колело.  Запознаха се с някои основни моменти при изработване на изделия от глина.

    Малките занаятчии имаха възможността да изработят разнообразие на глинени фигури като цветя, пчела, пеперуда, слънчоглед, слънце и малки свещници за отливане на восък. Това се осъществи с любезното съдействие и подкрепа на г-жа Андреева, която обърна специално внимание на всеки ученик, за което й благодарим.

    Глинените фигури ще бъдат обработени в специални пещи и рисувани по-късно в кабинета по химия. Всички участници с желание и ентусиазъм се включиха в заниманията.

    Изработването на глинени фигури и съдове е една от традиционните дейности в Троян, където Ники Андреева е усвоявала занаята.

    Зл.Гарова, учител по химия в

    СУ„Проф. д-р Асен Златаров”,

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини