За 23 път ловците и риболовците от ЛРД Марица“ се събраха на своя събор

    Десетки ловци и риболовци от ЛРД „Марица“ – Първомай се събраха на 23-я си събор на Ловно стрелковия комплекс в кв. Дебър в първата събота на месец септември.

    Пред членовете на организацията Председателят ѝ Тодор Баръмов отчете, че само през 2016 година са разселени над 4000 птици – полудива патица, фазан и яребица. В стопанисваните от дружеството водоеми са пуснати над 250 кг зарибителен материал – толстолоб и шаран. „Всичко това – каза той- би било невъзможно без вас ловците и риболовците – членове на Ловно-рибарско дружество „Марица“ – Първомай. Без вас нямаше да го има и днешния събор.“

    Баръмов благодари на ръководството на НЛРС за оказаното съдействие – логистична, финансова и всякаква друга помощ, която той се надява да получава и в бъдеще. Благодари и на фирма „Сокол“ - произвеждаща и предоставяща елитен дивеч, който дружеството разселва и голям процент от него се приспособява в живата природа; на Горските стопанства – Първомай и Асеновград, с които ловците работят през годините и безпроблемно решават общите въпроси, които изникват пред тях. Той поздрави и съседните дружества – Асеновград, Брезово, Кърджали, Пловдив за съвместната работа за отстояване на принципите на ловното движение в България и в борбата с бракониерството.

    Гост на традиционния събор беше и Иван Петков – председател на НЛРС „СЪюзна ловците и риболовците в България“. Той поздрави членовете на дружеството за приноса им за развитието на дивечовите популации в България и отбеляза, ЛРД „Марица“ е сред първенците в изпълнението на Националната  програмата за устойчиво управление на дивечови популации. Той подчерта, че това е приоритет, който не се изпълнява от нито една друга неправителствена организация в България. Дружествата, членуващи в НЛРС стопанисват 2/3 от ловната територия на страната инвестират и изпълняват своите ангажименти по Закона за лова и опазване на дивеча и отговарят на всички европейски критерии за устойчиво управление на дивечовите популации в ловно стопанските райони, които са им предоставени.

    Петков пожела  в бъдеще ловците  да продължават да работят така активно, да носят в сърцата си любовта към природата, да бъдат живи и здрави, да имат сили, за да преодоляват препятствията и да отстояват независимостта и единството на ловното движение в България.

     По традиция бяха осветени знамената на 24-те дружинки на дружеството. Свещениците  Лазар Данчев и Станимир Станчев отслужиха служба за здраве, за вяра в добра слука, повече дивеч, по малко бракониерство и повече грижа за природата.

    В рамките на събора се проведоха състезания, в които ловци и техните деца показаха ловни умения и създадоха много емоция за участници и зрители. Сред най- малките момичета най- точен стрелец с въздушна пушка за втора година се оказа Габриела Йорданова. Последваха я , а при момчета тази година първенец е внукът на Председателя, „гордостта на дядо“ – Атанас Станчев.

    Сред децата купата за най-добър риболовец завоюва Стилян Нешев.

    Най- много емоции донесе състезанието по стрелба.  Десетки ловци пробваха мерника си, но най-точни бяха членовете на дружинката от село Богданица, които завоюваха преходната купа. В индивидуалната надпревара победител стана Желязко Илиев от дружинката на същото село.

    За ветеран ловец и точен стрелец беше определен 82-годишният  Димитър Гайдаджиев.

    Професионално жури определи и най- красивото куче сред приятелите на ловците – женският дратхаар Ада, собственост на Николай Милев от Милевската дружинка.

    Веселбата продължи дълго, а за доброто настроение се погрижи Пилашевския народен оркестър и гостуващата певица Пепи Христозова.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини