Община Първомай отново стана домакин на събора на златотърсачите

Изображение 1 от 3

       На 11 юни 2022 г.  в град Първомай, кв. Дебър - в  местността ,,Стадиона“  се проведе Национална сбирка на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити. Това е първият от серията летни събори, който събра стотици златотърсачи.  Събитието се провежда за  трети път на територията на Община Първомай и привлича много хора, които проявяват интерес към това нетрадиционно и трудоемко занимание.

       Сбирката започна в 10,30ч. с поздрав от кмета на общината Николай Митков, който пожела на участниците успех и сполука.  Председателят на БАТСЗМ Кирил Стаменов разясни регламента на провеждане на  състезанията и наградите, които очакват най-сръчните членове на асоциацията.

        Въпреки лошото време се проведоха различни състезания и томболи с награди.  Най-интересно за многобройната публика се оказа състезанието с металотърсачи в оградено пространство, където предварително бяха скрити различни предмети от мед,  бронз  и сребро, които трябваше да бъдат открити.  В края на деня се проведоха  тестове на металотърсачи  и търсещи сонди от различни марки и модели, а също и безплатни  тестове  на метеорити с рентгенова флуоресценция /XRF/, която  е една от най-добрите аналитични техники за извършване на елементен анализ във всички видове проби, без значение дали са течности, твърди вещества или леки пудри.    Най-добрите  получиха грамоти за участие и медали, според начина си на представяне.

        Наред с интересните състезания, продължили през целия ден, производители на уреди за плаване на злато и пресяване на пясък предлагаха своите продукти.

         БАТСЗМ е  сдружение с нестопанска цел, учредено в София  през 2012г. от група ентусиасти с общо хоби – промиване на самородно злато и търсене на метеорити. Основната цел на организацията е да популяризира хобито като развлечение на любителска основа и да обедини максимално повече хора,  споделящи това занимание.

      Броят на членовете на БАТСЗМ непрекъснато се увеличава и  днес техният брой е около 3000 човека,  като има и членове от Сърбия, защото това е единствената по рода си асоциация на Балканите.

       Съборите на златотърсачите продължават през цялото лято, а равносметката ще бъде ясна наесен.

        Д. Мирчева

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Пи
      Питане
      2 0
      16:55, 13 юни 2022
      Някой да обясни какво става с намереното злато? Не е ли държавна собственост? Каква е процедурата? Защото местните помним, че наш съгражданин преди десетки години отнесе някаква "санкция" за една такава бучица-хоби!!!
    • 2
      Ff
      Fff
      2 0
      23:36, 13 юни 2022
      Хора които си губят времето,като няма какво друго смислено да правят
    • 3
      До
      До Д.Мирчева
      2 0
      05:48, 14 юни 2022
      Докога коментарите в Първомай ще са заключени? В другите градове на разпространение на Еском това е недопустимо.
    • 4
      Пи
      ПИТАГОР
      2 0
      06:40, 14 юни 2022
      Коментарите за първомай ще са заключени докато фитката е кмет и тедата му слугува. Само не разбирам защо от еском им угаждат което е много странно. Крайно време е някой от ръководството на ЕСКОМ да се запознае с тази срамна ситуация в която един тънкообиден кмет чрез протежето си е ограничил цяла общност да коментират новините които се случват в гр. пърумай.
    • 5
      Къ
      Кънчо
      0 0
      22:45, 14 юни 2022
      Тя цялата Община, барабар с общинските съветници, е пълна само със златотърсачи ве
    Последни новини