17 °C

Красимира Славова представи своя "Букет от обрулени спомени"

Дни след Празника на българското слово - 24 май, почитатели на поезията се събраха на премиера на стихосбирката “Букет от обрулени спомени” на Красимира Славова. Освен в поетично събитие, презентирането се превърна и в своеобразна почит към съпруга ѝ, напуснал рано материални ни свят. По време на вечерта водещата Емилия Ангелова сподели, че датата 27 май е избрана случайно, но е дата както на представяне на новата книга, така и на заветното „Да”, което Краси е казала на съпруга си преди 36 години. Днес той присъства в мислите на близките и в негова памет прозвуча стихотворението „Ти” от стихосбирката „Шепотът на житата”.

Празничната поетична вечер започна с песента „Нашият град” по едноименното стихотворение на поетесата, публикувано в по-рано издадената нейна стихосбирка „Мигове”.

Емилия Ангелова, главен библиотекар, разказа накратко за живота и поетичните успехи на Красимира Славова, а Ани Сиракова, Деляна Глушкова и Десислава Митковапрочетоха избрани стихове от книгата.

За новата стихосбирка „Букет от обрулени спомени” и за останалото творчество на авторката говори редакторът и автор на предговора на книгата Славимир Генчев, носител на наградата за поезия на името на Слав Хр. Караславов. „Многословието отстъпва място на пестеливостта, на откриване на най-прекия път между изобразяването и възприемането” – сподели Славимир Генчев.

Красимира Славова прочете едно от любимите си стихотворения „Синчец през зимата” и станало традиционно за представяне на нейни книги есе, своеобразно обръщение към присъстващите.

На всяка страница от „Букет от обрулени спомени” се срещаме със символите на щастието – стихосбирката започва и завършва с песента на щуреца, подковата ни подсеща, че нейния отпечатък носи щастие, дъждът пречиства душите и мислите, а красивите цветя са просто навсякъде.”

Поетесата получи много цветя от своите почитатели и приятели, които бяха изпълнили залата. Накрая раздаде автографи и вечерта завърши на чаша вино и задушевни разговори.

Нели Атанасова,

член на Дружеството на писателите в Първомай

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  55
  55
  0 0
  07:08, 29 май 2015
  Много моля да публикувате две от стихотворенията на Красимира Славова - "Ти" и "Синчец през зимата"

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини