Още една чаровна абитуриентка отиде на бал с етно рокля

Да се ходи с носия или стилизиран костюм на бал стана популярно тази година. След случая във Велико Търново, Казанлък и младежа от село Баден, популярност придоби и пловдивчанката Николая Димитрова от Музикалното училище в Пловдив. Десетки българи одобряват избора им. Въпреки общоприетото мнение, това може да е оригиналният, но не е най – евтиният избор. Автентичен или специално стилизиран, всеки от костюмите е оскъпен заради ръчният труд, дизайнерското решение или историческата му стойност.

Николая, оказа се, не е случайно дете. Дъщеря на създателя на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров, тя навярно от малка е пропита от българщина, а носията е част от семейната история. Бащата на абитуриентката е ревностен пазител на българския фолклор и организатор на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна и председател на сдружение "Пазители на българщината". 

 

За чаровната девойка разказва сайта plovdiv24.bg

"За мен не е имало капка колебание да облека такъв тоалет на абитуриентския си бал –
цитират я пловдичани - Възпитана съм в този дух и ми се иска да дам пример как нещата могат да се съчетаят така, че красивото в традициите ни да стане част от съвременния празник!"


Уникалният дизайнерски тоалет на абитуриентката е измислен и ушит като изненада за празника й само за 48 часа. Стилната рокля с интерпретация на фолклорни мотиви от Шопско е съвместна работа на третокурсника от Националната художествена академия в специалност "Мода" Цветомир Петков и майсторката на български народни носии от град Трявна Райна Ганчева. 

 

Изящният тоалет, решен в бяло и червено, е подарък за красивата абитуриентка от приятеля на баща й - русенския бизнесмен и войвода от сдружение "Пазители на българщината" Мартин Йорданов, инициатор на световната кампания "Аз харесвам българските танци!".

Съученичките на Николая бяха избрали не по-малко стилни рокли, които прекрасно импонираха на нейната дреха. .

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини