Фестивалът "Среща в Тракия” събра стотици почитатели на българския фолклор

Изображение 1 от 6

      

        Стотици любители на българския фолклор събра второто издание на фестивала    „Среща в Тракия”, провел се на 7 октомври в нашия град. Десет танцови клуба  с 293 участника се включиха в инициативата, организирана от Момчил Тончев – ръководител на ТК ,,Тракийка”, Община Първомай и ОНЧ ,,Св. Св.Кирил и Методий-1894г.” Спонсори на събитието бяха: Винарна ,,Загрей” АД, ,,Витал Транс” ЕООД и ,,Витал” ООД.

         Своите танцувални умения показаха: ФК ,,Тракийка” – гр.Първомай, ТК ,,Първомай” при ОНЧ ,,Св.Св. Кирил и Методий-1894г” – гр.Първомай, Клуб за народни хора и танци ,,Марица” – гр.Първомай,  ТК ,,Терфиль” при НЧ ,,Пробуда- 1905г.”- кв.Дебър, ТК ,,2/4” – гр.Пловдив, Школа за народни танци ,,Луди млади” при НЧ ,,Проф.Кирил Дженев-2018г.” - гр.Пловдив, Група за автентичен фолклор ,,Нашенци”- гр.Стара Загора,  ТК ,,Лудория”- с.Марково, ТК ,,Лудория”- с.Крумово, Школа по български народни танци ,,Еремия”- гр.София.

          Празникът започна с дефиле на участниците, които преминаха от централния площад до общината, където всички се включиха в голямо първомайско хоро. На сцената пред читалището започна същинската част на празника. С общо хоро, танцьорите от клубовете ,,Тракийка” и ,,Първомай” откриха фестивала. Радослава  Ставрева – заместник-кмет на Община Първомай, изпълняващ функциите на кмет, поздрави всички танцьори. - ,,За мен е удоволствие, че Община Първомай е домакин и съорганизатор на това събитие, което ще се превърне в един истински празник на танцовия фолклор! Приветствам Ви за устрема и творческото вдъхновение, с които съхранявате огъня на родния фолклор, за креативността, с която увличате хората от всички възрасти. Г-н Тончев, поздравявам Ви за инициативността, с която се отличавате! Бъдете все така енергичен и целеустремен! Пожелавам на всички участници успешно представяне. Нека днешният празник бъде изпълнен с усмивки, добро настроение и остави незабравим спомен за всички участници във фестивала!“

          Събитието уважи кметът на общината Николай Митков.

          Програмата беше богата и разнообразна.  Танцовите клубове се представиха с по две хора по собствен избор, от различни етнографски области на България. Феерията от носии, музика, танци, автентичност и любов към българското впечатли публиката, която бурно аплодираше участниците.

          Школата по български народни танци ,,Еремия” от гр.София се отличи със своята многобройност – 150 участника се представиха във фестивала.

          Ръководителите  на клубовете получиха грамоти за участие, за всички танцьори имаше малък подарък, осигурен от Община Първомай и спонсорите на събитието.

          Фестивалът завърши с голямо хоро, в което се включиха всички любители на фолклорните ритми.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини