Фолклорът отново завладя сцената на Първомайското читалище

    С концерт на фолклорни състави на 20 май в големия салон на читалище „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Първомай продължиха събитията от празничния календар на Майските културни тържества. Неизменна част от тях е създаденият през 1984 година Фолклорен певчески ансамбъл с ръководител Кичка Петкова. Впечатляващи са наградите, завоювани през годините, участията му на международни и републикански фестивали и броя на концертите в и извън страната. Ансамбълът излезе на сцена и сега, както неизменно през годините, под съпровода на оркестър „Дионис“ с ръководител Петър Тенев.

    Концертът бе открит от смесения хор, а след това излязоха отделно женският и мъжкият състав. Изявиха се семейният дует Юлия и Ангел Ангелови и солистката на оркестър „Дионис“ Димка Попова.

    Цвят и динамика в концерта внесе танцова формация “Евридика“ с ръководител Адриан Драгославов. В края на празника на сцената излязоха заедно всички участващи състави, за да изпълнят и една от най-емоционалните песни „Сите българи“

    Водеща на концерта бе Ана Сиракова, която имаше повод да подчертае, че гледайки и слушайки концерта на първомайските музиканти и танцьори, намира за несправедливо определението „самодейно“ да се използва в смисъл на ниско качество.

    Кошници и букети цветя бяха поднесени от читалищното ръководство и от кмета на общината, а секретарят на общината Ана Николова прочете поздравление към хората, които отделят от свободното си време, за да запазят българския фолклор‘.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини