Колесникът на "Фалкон"-а бил изправен, лампичка заблудила пилотите

Проблем в светлинната сигнализация е най-вероятната причина за аварията на правителствения "Фалкон" в сряда вечерта. Тогава премиерът Бойко Борисов трябваше да отлети за Брюксел за Европейски съвет. Наложи се обаче правителственият самолет да кръжи час и половина над София, тъй като според пилотите левият колесник не се прибрал при излитането.
По първоначални данни от обследването на апаратурата колесникът най-вероятно се е прибрал, но сигнализацията показвала друго, съобщава "Преса". Пилотите видели, че светят едновременно и двете лампички - едната показва, че е прибран, а другата, че е спуснат. Във въздуха обаче нямало как да се докаже какво всъщност е реалното положение на колесника.

Вчера разследващите от транспортното министерство са свалили параметрите с полетната информация от черната кутия на самолета. Данните не дали никакъв конкретен отговор за възникналите проблеми. Машината била прегледана обстойно и според специалистите не били установени никакви технически неизправности. Колесникът се прибрал без проблеми. Двама швейцарски инженери от лицензираната компания "ТАГ авиейшън" също огледаха машината. Все още не е ясно кога фалконът отново ще може да лети.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини