Фалконът готов да лети за Благодатния огън

Правителственият фалкон, който бе спрян от летене заради авария с колесника, е готов да лети за Благодатния огън в Йерусалим на 11 април, ден преди Възкресение Христово.

Самолетът бе даде на Българската православна църква със специално разрешение от Бойко Борисов със заръка старците да се помолят за България на святото място. За разлика от други години, този път делегацията ще бъде водена само от един митрополит – Ловчанският Гавриил. Заедно с него ще пътуват двама духовници – игуменът на Чекотинския манастир Михаил и свещеник Василий Топузлиев от Банкя. Пловдивският митрополит Николай, който в последните години носеше Огъня с частен самолет, но винаги с някой друг митрополит и доста повече духовници, този път не е в делегацията, уточнява "Труд".

Свещеници коментират, че едва ли причината е в страх от авария, защото той е летял в много опасно време и заплахи от терористични атаки срещу самолети в Израел. Според синодални източници има напрежение между Николай и Гавриил, който напоследък ръководел имотните въпроси не само в своята, но и в Софийската епархия вместо патриарха. Между двамата имало разнобой и заради близостта на Гавриил с Московската патриаршия, която бе против избора на дядо Неофит за патриарх, който бе силно подкрепян от Николай.

Фалконът ще кацне на 11-ти април вечерта в София, за да бъде пренесен огънят в храмовете за Възкресение.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини