И французи търсят черните кутии на самолета на ”ЕърЕйша”

Френски експерти се присъединиха към издирването на черните кутии на разбилия се в Яванско море самолет на "ЕърЕйша". 4-метрови вълни обаче спряха операцията.
На 28 декември самолетът "Еърбъс" на базираната в Малайзия авиокомпания изчезна от радарите със 162-ма души на борда по време на полет от индонезийския град Сурабая до Сингапур. Смята се, че останките на машината се намират на дълбочина между 25 и 32 метра в Яванско море.

Тази сутрин обаче 4-метрови вълни спряха издирването на телата на загиналите пътници и на отломките на самолета на "ЕърЕйша", съобщи Националното управление по метеорология, климатология и геофизика на Индонезия.

"Надявам се времето да се оправи", заяви ръководителят на националната служба за гражданска защита Хенри Бамбанга Сулистьо пред новинарския портал Detik. com., предаде БГНЕС.

По-рано тази сутрин в главната база на службата в град Панкаланбуун бяха доставени с въртолети отломките от кабината на самолета.

Междувременно Франция изпрати свои експерти, които да се присъединят към издирването на черните кутии, съобщи сингапурският вестник "Стрейтс таймс" цитиран от ТАСС и БТА.

Това е екип от двама следователи на френското Бюро за разследване на самолетни катастрофи и двама технически съветници на авиокомпанията "Еърбъс".

Френските експерти носят хидроакустично оборудване за засичане сигналите на черните кутии. Според спасителните екипи най-вероятният район, където се е разбил самолетът, е с площ около 1500 кв. морски мили (над 5400 кв. км). Три кораба са изпратени в тази зона, както и група индонезийски водолази.

При издирвателните операции в района на разбилия се пътнически самолет са открити общо 16 тела, като седем от тях са намерени днес. Две вече са изпратени на остров Борнео за идентификация. Заради лошото време е решено другите пет тела да бъдат оставени в спасителния индонезийски кораб и да бъдат транспортирани впоследствие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини