Хората обичат победи, а в България отдавна не сме имали

Мнението на политолога Юлия Иванчева

Какви са надеждите и какви са опасностите за страната през 2015 г.?

- Най-съществената надежда е свързана със заявката на правителството да стартира жизненоважни реформи, отлагани повече от десетилетие. По естествен начин с реформите е свързан и въпросът за опасностите. Времето за колебания и отлагане безвъзвратно изтече. Ако основните системи на държавата и обществото не бъдат възстановени рискуваме процесът на разпад да влезе в крайната си фаза – дезинтеграция. Това е огромен риск, тъй като ще оголи България за плячкосване от страна на външни и вътрешни организирани агресивни сили като: джихадистите (в момента намиращи се само през една граница от нас); нестихващото желание на Кремъл да ни превърне в свой троянски кон; както и всевъзможни местни феодали, групировки, монополисти и пр.

Каква година очаквате – на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?

- Очаква ни година на турбуленция.

Ако годината е добра и нещата тръгнат в правилна посока, засегнатото задкулисие неминуемо ще контраатакува (това вече се случва). Ако годината е лоша и нещата тръгнат в неправилна посока, гражданите ще са принудени отново да защитят общото благо.

Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?

- От въпрос КОЙ вече се превърна в емблема на настояването на гражданите да живеят в свободна, справедлива и правова държава. Затова КОЙ трябва да остане актуален толкова време, колкото е необходимо за постигането на тази цел. Обратното би означавало, че сме се предали.

Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?

- Би било добре ДПС да бъде изолирана от властта, за да й се даде възможността да изживее катарзис и да се върне друга – не групировка действаща на границите на закона, а легитимна политическа партия. Едва ли е възможно обаче това да бъде постигнато в близко време.

Бъдещето на ДПС зависи от това, какво решение ще вземе за себе си – да позволи на младежката си организация (най-мощната и витална в Европа) да произведе модерна партия, или да впримчи своите младежи в "обръчите от фирми".

Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?

- Няма как да бъде стабилно управление включващо едновременно Ивайло Калфин, Валери Симеонов и Корман Исмаилов. Политици, които не са и сънували, че ще управляват заедно. Единственият шанс на новата коалиция е да убеди обществото в своята полезност. А това може да стане само чрез устремни реформи, събиращи все по-голяма обществена подкрепа, която ще гарантира преодоляване на неминуемата съпротива и постигането на победи. Хората обичат победи, а в България отдавна не сме имали такива.

Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?

- От ролята на "младия плебей" Бойко Борисов неочаквано премина към ролята на "младия джентълмен". Колко дълго ще продължи тази трансформация зависи от това, колко дълго премиерът ще издържи да практикува новопридобитото си умение да делегира отговорност. Ако необходимите реформи започнат, с тях ще дойде и неминуемият отпор. Тогава ще настъпи моментът, в който цялата отговорност ще се върне в министър-председателя и ще видим, в каква роля ще се прояви той.

Ще го бъде ли Реформаторският блок?

- Реформаторският блок ще го бъде, ако прави реформи. При това положение няма да има никакво значение, кой точно е член на Блока – кой напуска и кой влиза. Ако РБ не прави реформи, единственият въпрос, който ще бъде задаван е – кога ще се разпадне.

Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?

- Интрига ще има най-малко заради личната непоносимост между основните фигури. От политическа гледна точка също са заложени крамоли. Няма как руската националистическа партия "Атака" да не се сблъска с НФСБ. Допълнителен риск е заложен в необичайния съюз между подкрепящата руските енергийни проекти ВМРО и категорично противопоставящата им се НФСБ.

Кои политици ще следите с интерес?

- За забавление и разтуха смятам да следя изявите на Ана Баракова, Росен Петров (който обеща, че ще седне до нея в парламента) и Борислав Иглев (депутатът-ММА боец, който имаше амбиции да участва в Комисията по вътрешен ред и сигурност, но се оказа, че не знае кой е шеф на ДАНС и как се избира той).

Очаквате ли протести? Какви?

- Да. Надявам се, те да не са израз на справедлив гняв срещу управлението. А продукт на засегнатите интереси на задкулисието. Интересното тогава ще бъде, че на досегашните активни, протестиращи граждани ще им се наложи да влезнат в ролята на "контрапротестиращи", защитаващи правителството и провежданите реформи.

Какво очаквате от бъдещето?

- В по-общ план, предизвикателствата пред България са изоморфни на предизвикателствата пред света:

- демокрацията е застрашена от външни врагове и вътрешни слабости. Отвън, Ислямска държава и "освободители" като Владимир Путин рекламират съвършено различни от демокрацията модели на обществото. Отвътре, чувството на отчужденост на гражданите от политическия процес поражда възхода на крайно леви и крайно десни политически формации, които по дефиниция са антидемократични.

- световната икономика все още не е далеч от нова криза. И ще продължава да е така, докато не бъде разбита финансовата олигархия, както и многочислените, свързани с нея монополи и картели, които задушават пазара в световен мащаб.

- планетата ни е в опасност. Нейните екосистеми (горският фонд, биоразнообразието, речните системи, климата, моретата) са в криза и изискват спешна мобилизация за да не прераснат в катастрофа.

Ако не само България, но и светът като цяло не си извади главата от пясъка и не пристъпи към устремни реформи, ни очаква свличане към онези тъмни времена, в които животът според Томас Хобс е "беден, лош, брутален и кратък".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини