Политолог: Изборите преминаха в безпорядък

Изборите преминаха в безпорядък. Аз не съм виждал такъв безпорядък където и да е било. Получи се картина на един голям позорен провал.

Това е мнението на политолога Димитър Димитров. В предаването „Преди всички” той каза още: Трябваше да бъдат взети хора с опит. В София има 33-ма членове на ОИК, защото София била голям град. Сигурен съм, че не са свършили работа и за 3-ма. Когато се назначава тази администрация с водещата цел да запишем някой в списъка за получаване на заплати, хонорари и т.н. – такъв е резултатът. Никой никога не е гледал на правенето на избори като на професионална дейност. Имаше няколко групи наблюдатели, предполагам, че всички ще отразят, че отсъствието на професионализъм и административен капацитет е било очевидно.

Политологът коментира и въпроса за т.нар. забранителни списъци за изборите: Никога не съм бил съгласен със съществуването на нещо, което се нарича „забранителен списък”, защото то противоречи на конституционното право, което казва, че всеки български гражданин има такова право.

Редът, по който е урежда съставянето на т.нар. забранителни списъци е служебен въпрос. Не вярвам който и да е от МВР публично да разисква на какво основание е и какъв е редът за тяхното съставяне. Това е една от причините да има много подозрения около това, че министърът е председател на предизборния щаб, а пък подчинените му правят списъци, които определят кой може и кой не може да гласува.

Главният секретар на Община Велико Търново Нина Илиева подчерта, че за първи път се случва в забранителните списъци да има толкова много хора.

Учудвам се, че от всички политически партии в България, които трябваше да разискват този проблем, защото това е и законодателен проблем. За този проблем заговорихме ние и вие, след което Ахмед Доган написа писмо на Бойко Борисов. Той им разпореди на ГРАО да си свършат работата, установи се, че има един куп такива пропуски. Аз не мога да разбера – в нашата държава, за да се чуе какво се случва, само големите политици ли трябва да си говорят помежду си? След като премиерът е наредил, се учудвам, че нещата продължават да бъдат такива.

Димитър Димитров определи като фундаментален проблем факта, че по Изборния кодекс се е работило от политици, а не от експерти: Представете си как работят в дружеска беседа г-жа Манолова и г-жа Фидосова. Към тях трябва да добавите и постоянните натяквания на всички представители на ДПС, че се нарушава конституционно право – тяхната болна тема – как да гласуваме всички, даже и тези, които ги няма.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини