Дни на японската култура в България

Традиционната японска архитектура ще бъде представена по време на 22-ите Дни на японската култура в България.

Автор на изложбата, която ще бъде в Националния археологически институт и музей при БАН, е Пенчо Велев, който разглежда основните за Япония архитектурни обекти.

Това са японските храмове, японските замъци през различните исторически периоди, тяхната архитектурна еволюция и специфика в зависимост от политическите и икономическите промени, както и японските градини, като израз на японската душевност, философия и артистични виждания.

На пресконференция за представянето на програмата на Дните на японската култура посланик Макото Ито посочи, че с тази инициатива страната му иска да благодари на всички българи за тяхната солидарност след опустошителното земетресение в Япония през март, да покаже ангажираност към възстановяването на страната и да представи привлекателния облик на традиционна и съвременна Япония.

В тазгодишната програма са предвидени още демонстрация на театър "Но" - на 18 и 19 ноември в театър "София", изложба на икебана - 26 октомври в Държавния културен институт към МВнР, българо-японска бизнес седмица - 14-18 ноември.

Панорама на съвременното японско кино ще представи седем филма в София /4-10 ноември/ и Варна /31 октомври-2 ноември/, а на 27 октомври ще се състои концерт за пиано и флейта на Аями Файт и Мила Павлова в Софийската градска художествена галерия.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини