2 °C

Община Първомай е отправила 4 публични покани по ЗОП

4  са откритите процедури по Закона за обществени поръчки с поръчител Община Първомай в момента. Едната е  за доставка на народни носии, театрални костюми, костюми за мажоретни състави, анцузи, маратонки, чорапи, гащета, тениски и други аксесоари за изпълнение на дейности по проект „Децата на Първомай – равен старт за всички” с бенефициент община Първомай. Втората е за доставка чрез закупуване на оборудване, съоръжения и обзавеждане на Център за настаняване от семеен тип на територията на община Първомай при реализацията на проект “Център за нашите деца”, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”. Третата процедура е за фирма за невъоръжена охрана на общинските обекти, разположени на територията на община Първомай и осъществяване на контрол по спазване на общинските наредби”, а последната е за отпечатване и доставка на ваучери за облекло и обувки за нуждите на община Първомай.

Едно от първите изисквания към всяка обществена поръчка е да бъде публикувана в сайта на Агенцията за обществени поръчки и  в регистъра на общината, което е факт. За всяка процедура е записан срок за достъп до документацията и срок за подаване на документите.

Често законът за обществените поръчки е атакуван в общонационален план, заради възможностите за корупционни практики, допускани от сега действащите текстове. Със сигурност публикуването и липсата на информация за обществените поръчки не е между слабите звена в ЗОП, с изключение на случаите, в които се отправя специална покана за участие. Тогава се случва да не бъде поканен някой от конкурентите.

Проблемите се създават от формулирането на критериите  и възможността за влияние на възложителя върху избора на изпълнител. Популярен пример за това е случай, в който фирма печели обществена поръчка заради 20 - годишна гаранция. 3 години по- късно фирмата фалира, а гаранцията не е финансово обезпечена.

Друг слаб момент е липсата на контрол по изпълнението, а договорите не е задължително да се публикуват в обществено достъпни сайтове. Много често тази информация се заплаща. Позовавайки се на ЗОП, изпълнителите свободно определят голяма част от сключените договори за фирмена тайна.

Допустима са и анекси, които променят първоначалните условия. Агенцията за обществените поръчки не може да контролира изпълнението на поръчките, тя само може да сезира Сметната палата, от волята на която зависи нарушителите да бъдат санкционирани. Това са „вратичките“, които са предпоставка за корупционни схеми. Понякога на възложителите им са необходими само няколко месеца, за да навлязат в тях. Докато тези пропуски в Закона не бъдат премахнати, обществените поръчки ще са в основата на нарушенията и незаконното забогатяване.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини