14 °C

Община Първомай е отправила 4 публични покани по ЗОП

4  са откритите процедури по Закона за обществени поръчки с поръчител Община Първомай в момента. Едната е  за доставка на народни носии, театрални костюми, костюми за мажоретни състави, анцузи, маратонки, чорапи, гащета, тениски и други аксесоари за изпълнение на дейности по проект „Децата на Първомай – равен старт за всички” с бенефициент община Първомай. Втората е за доставка чрез закупуване на оборудване, съоръжения и обзавеждане на Център за настаняване от семеен тип на територията на община Първомай при реализацията на проект “Център за нашите деца”, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”. Третата процедура е за фирма за невъоръжена охрана на общинските обекти, разположени на територията на община Първомай и осъществяване на контрол по спазване на общинските наредби”, а последната е за отпечатване и доставка на ваучери за облекло и обувки за нуждите на община Първомай.

Едно от първите изисквания към всяка обществена поръчка е да бъде публикувана в сайта на Агенцията за обществени поръчки и  в регистъра на общината, което е факт. За всяка процедура е записан срок за достъп до документацията и срок за подаване на документите.

Често законът за обществените поръчки е атакуван в общонационален план, заради възможностите за корупционни практики, допускани от сега действащите текстове. Със сигурност публикуването и липсата на информация за обществените поръчки не е между слабите звена в ЗОП, с изключение на случаите, в които се отправя специална покана за участие. Тогава се случва да не бъде поканен някой от конкурентите.

Проблемите се създават от формулирането на критериите  и възможността за влияние на възложителя върху избора на изпълнител. Популярен пример за това е случай, в който фирма печели обществена поръчка заради 20 - годишна гаранция. 3 години по- късно фирмата фалира, а гаранцията не е финансово обезпечена.

Друг слаб момент е липсата на контрол по изпълнението, а договорите не е задължително да се публикуват в обществено достъпни сайтове. Много често тази информация се заплаща. Позовавайки се на ЗОП, изпълнителите свободно определят голяма част от сключените договори за фирмена тайна.

Допустима са и анекси, които променят първоначалните условия. Агенцията за обществените поръчки не може да контролира изпълнението на поръчките, тя само може да сезира Сметната палата, от волята на която зависи нарушителите да бъдат санкционирани. Това са „вратичките“, които са предпоставка за корупционни схеми. Понякога на възложителите им са необходими само няколко месеца, за да навлязат в тях. Докато тези пропуски в Закона не бъдат премахнати, обществените поръчки ще са в основата на нарушенията и незаконното забогатяване.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини