14 °C

Община Първомай е отправила 4 публични покани по ЗОП

4  са откритите процедури по Закона за обществени поръчки с поръчител Община Първомай в момента. Едната е  за доставка на народни носии, театрални костюми, костюми за мажоретни състави, анцузи, маратонки, чорапи, гащета, тениски и други аксесоари за изпълнение на дейности по проект „Децата на Първомай – равен старт за всички” с бенефициент община Първомай. Втората е за доставка чрез закупуване на оборудване, съоръжения и обзавеждане на Център за настаняване от семеен тип на територията на община Първомай при реализацията на проект “Център за нашите деца”, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”. Третата процедура е за фирма за невъоръжена охрана на общинските обекти, разположени на територията на община Първомай и осъществяване на контрол по спазване на общинските наредби”, а последната е за отпечатване и доставка на ваучери за облекло и обувки за нуждите на община Първомай.

Едно от първите изисквания към всяка обществена поръчка е да бъде публикувана в сайта на Агенцията за обществени поръчки и  в регистъра на общината, което е факт. За всяка процедура е записан срок за достъп до документацията и срок за подаване на документите.

Често законът за обществените поръчки е атакуван в общонационален план, заради възможностите за корупционни практики, допускани от сега действащите текстове. Със сигурност публикуването и липсата на информация за обществените поръчки не е между слабите звена в ЗОП, с изключение на случаите, в които се отправя специална покана за участие. Тогава се случва да не бъде поканен някой от конкурентите.

Проблемите се създават от формулирането на критериите  и възможността за влияние на възложителя върху избора на изпълнител. Популярен пример за това е случай, в който фирма печели обществена поръчка заради 20 - годишна гаранция. 3 години по- късно фирмата фалира, а гаранцията не е финансово обезпечена.

Друг слаб момент е липсата на контрол по изпълнението, а договорите не е задължително да се публикуват в обществено достъпни сайтове. Много често тази информация се заплаща. Позовавайки се на ЗОП, изпълнителите свободно определят голяма част от сключените договори за фирмена тайна.

Допустима са и анекси, които променят първоначалните условия. Агенцията за обществените поръчки не може да контролира изпълнението на поръчките, тя само може да сезира Сметната палата, от волята на която зависи нарушителите да бъдат санкционирани. Това са „вратичките“, които са предпоставка за корупционни схеми. Понякога на възложителите им са необходими само няколко месеца, за да навлязат в тях. Докато тези пропуски в Закона не бъдат премахнати, обществените поръчки ще са в основата на нарушенията и незаконното забогатяване.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини